La Casa Muzeelor din Iași va avea loc joi, 27 septembrie, începînd cu ora 16:30, prezentarea proiectul de cercetare Environmental Utopias. Acesta a fost realizat de artistul Cătălin Matei (Sillyconductor), în colaborare cu Adrian Bojenoiu, curator independent, și se bazează pe studiul vieții plantelor prin intermediul tehnologiei digitale. Publicul va putea urmări interacțiunea directă a tehnologiei cu cîteva plante. La finalul prezentării va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu autorii cercetării.

Software-ul creat de Cătălin Matei permite studierea comportamentului, a impulsurilor și a activității invizibile a plantelor. Impulsurile înregistrate sînt vizualizate și transformate în imagini și pot fi observate în timp real, permițînd un anumit nivel de interacțiune.

,,E ca și cum am face o electrocardiogramă plantelor. Acest device, odată ce este pus pe frunză sau tulpină, înregistrează diferența de tensiune în circulația sevei, atunci cînd se produce fotosinteza. Am colectat informații de la diferite tipuri de plante și din locații diferite – din Munții Latoriței, Delta Dunării, Grădina Botanică din București, cît și de la plantele de apartament. Odată ce aceste date sînt culese, ele pot fi prelucrate sonor și vizual. Astfel, pare că se formează un dialog între plantă și om. Cercetarea descrie un context relațional foarte complex, care are loc în interiorul plantelor, dar și relațiile dintre plante cu solul, cu mediul”, a explicat Adrian Bojenoiu.

Environmental Utopias este un proiect de cercetare inițiat de Galeria ElectroPutere din Craiova, în parteneriat cu Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Arte (ICMA) din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Adrian Bojenoiu este cercetător, doctor în filozofie și fost lector la Facultatea de Istorie, Arheologie și Istoria Artei a Universității București. A editat volumele Romanian Contemporary art 2010-20. Rethinking the Image of the Worlds: Projects and Sketches, Romanian Cultural Resolution – documentary, Quaderni,Veneția

Cătălin Matei este originar din București și este designer audio, muzician și compozitor. A susţinut perfomance-uri pe scene naţionale şi internaţionale, printre care Sillyconductor la MAK NITE (Muzeul de Artă Aplicată din Viena, Austria, 2011), Positive Tension la MuseumsQuartier (Viena, Austria, 2012). A compus muzică pentru filme, animații, prezentări de modă și festivaluri – Rokolectiv Festival (Bucureşti), TodaysArt Festival (Haga, Olanda). Acesta a creat numeroase instalații muzicale, printre care „Ventichitara”, „Pianozaurus”, „Le Tourbillon du Pakistan”.

Sursă foto: www.facebook.com