Joi, 3 martie, la Galeria de Artă Transdisciplinară „Alchimia” a Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” din Iași a avut loc vernisajul expoziției „ Flower Power”. Proiectul a fost iniţiat în cadrul Centrului de Studii Transdiciplinare „Stimularea Creativității”, în baza parteneriatului dintre Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI).

Puțin după ora 16.00, Galeria „Alchimia” a fost însuflețită de apariția iubitorilor de frumos – profesori, studenți și artiști deopotrivă. Lucrările expuse, realizate de absolvenții specializării Pictură din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design a UNAGE, toate înfățișînd flori, luminate într-o manieră ce provoca imaginația oricărui privitor, reprezintă un semn păcii și al solidarității cu cei aflați în teroarea și suferința războiului.

Cristian Ungureanu, prorectorul UNAGE, a fost cel care a curatoriat expoziția, rememorînd, în deschiderea evenimentului, momentul punerii bazelor proiectului „Stimularea Creativității”, care a luat naștere cînd Nicolae Hurduc, profesor universitar și fost decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la TUIAȘI, a revenit la Iași, după un stagiu de cercetare la Paris. Acesta a avut dorința, dar și inițiativa de a adăuga o nouă dimensiune învățămîntului tehnic ingineresc, apelînd la artiști de seamă ai orașului. „Proiectul presupune și un curs transdiciplinar, care țese știință, tehnologie, informație artistică, dar și perspective teologice și filosofice”, a declarat prorectorul Cristian Ungureanu.

Expoziția, dedicată inițial venirii primăverii, doamnelor și domnișoarelor, a devenit „un mesaj al speranței și iubirii – cea care mișcă soarele și celelate stele”. Artiștii au ales pentru fiecare lucrare floarea ce îi reprezintă, floarea cu care rezonează, ca mai apoi să o preschimbe într-un autoportret. Este vorba despre 160 de pînze semnate de 80 de studenți și absolvenți ai UNAGE.

La eveniment a fost prezent și prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, care a menționat că „din artă și inginerie au luat naștere arhitecții noștri”. Acesta a îndemnat ca, în contextul actual, să ne aducem aminte de puterea florilor, de puterea frumosului care va învinge, adresînd auditoriului o întrebare care a îndemnat la meditație: „ Oare ce s-ar întîmpla dacă toate aceste flori ar sta în calea tancurilor?”.

La final, prorectorul UNAGE, Cristian Ungureanu a afirmat că expoziția s-a transformat într-un mesaj de solidaritate, recîștigându-și sensul originar, de mesaj al păcii împotriva agresiunii și a suferinței aduse de război: „Sîntem solidari cu toți cei care își părăsesc țara și căminele. Ne pare rău că se întîmplă astfel de forme de agresiune barbare în momentul actual, un timp al comunicării umane”.

Expoziția a fost vizitată în prima zi de peste o sută de persoane, dar rămâne deschisă pînă pe data de 3 iunie 2022. Toate cele 160 de tablouri expuse la Galeria de Artă Transdisciplinară „ Alchimia” pot fi și achiziționate de doritori.