Uniunea Geodezilor din România, împreună cu Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează, în perioada 15-19 noiembrie, cea de-a treia ediție a Săptămînii Geodeziei Românești și simpozionul științific internațional GEOMAT. Evenimentul se va desfășura la Congress Hall Palace Iași.

Tema principală a dezbaterilor din cadrul simpozionului va fi „Managementul datelor geospațiale pentru mediul construit”, incluzînd aici infrastructura de transport, rețelele de utilități tehnico-edilitare, dar și spațiul urban al clădirilor de locuit, comerciale, administrative, culturale sau logistic-industriale.

„România se află în plin proces de dezvoltare a rețelei de autostrăzi și de modernizare a transportului feroviar. Specialiștii geodeziei românești, prin competențele de culegere, procesare și gestiune a datelor geospațiale sînt în măsură să ofere soluțiile optime de poziționare pentru proiectele infrastructurii de transport. «Săptămîna Geodeziei Românești» își propune să creeze premisa unor întîlniri și discuții constructive între profesioniștii din domeniul colectării managementului datelor spațiale și cei din domeniul infrastructurii de transport”, a precizat conf. univ. dr. ing. Constantin Chirilă.

Se vor organiza mese rotunde, cu participarea specialiștilor din țară și străinătate, expoziția de tehnologii moderne geospațiale, prezentări în cadrul sesiunilor tehnice, dar și dezbateri privind modul de derulare și aplicare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Săptămîna Geodeziei Româneşti și Simpozionul internațional GEOMAT sînt evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate împlinirii a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice din Iași și a 209 ani de cînd Gheorghe Asachi a susținut, la Iași, primele cursuri de inginerie în limba română din istoria țării.

Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului face parte din structura Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din anul 1962. Aceasta este împărțită în trei departamente – Amenajări și construcții hidrotehnice, Măsurători terestre și cadastru, Hidroameliorații și protecția mediului.

Sursă foto: www.culturainiasi.ro