Cu ocazia Zilei Asociației Europene a Studenților în Drept (ELSA), membrii filialei din Iași au organizat în data de 5 martie a.c, un workshop privind violența domestică – tema din acest an a evenimentului ELSA Day. Activitățile au fost ghidate ghidate de asist. drd. Andra Iftimie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, împreună cu avocata Iustina Costea, masterandă în Științe Penale, la aceeași instituție de învățămînt. Convorbirile s-au desfășurat în incinta Muzeului Universității.

93% din femeile agresate nu depun plîngere niciodată

Înainte de jocurile practice, au fost prezentate cîteva aspecte generale cu privire la violența domestică. „Îngrijorător e că există studii care au demonstrat că 93% din femeile agresate nu depun plîngere niciodată și că în una din opt familii întîlnim abuzuri. Aceste abuzuri pot fi fie psihologice, atunci cînd un membru al familiei e denigrat, fie economico-financiar, atunci cînd unul dintre parteneri controlează toate veniturile casei. Una din cele mai grave forme este abuzul sexual. Violul marital este cel mai periculos pentru că celor două părți le e greu să scape din această situație, din cauza angajamentului pe care și l-au luat la starea civilă.”, a sintetizat Iustina Costea.

Abuzul sexual în interiorul familiei este un fenomen de o gravitate sporită ce ia amploare și este urmărit de către sociologi. Potrivit invitatei, această formă de violență are loc din cauza unei false convingeri că mariajul presupune și obligația de a întreține relații sexuale la cererea unuia dintre soți.

Abuzul psihologic care conduce la suicid se pedepsește cu închisoarea

Asist. drd. Andra Ieftimie a adus completări referitoare la subordonarea soțiilor față de partenerii de viață, în statele arabe, statele latino-americane, sau chiar din țări europene, precum Italia. În aceste culturi apare frecvent fenomenul numit „feminicid” care se referă la femeile care ajung să-și ia viața din cauza condițiilor sociale care le predispun la abuz.

Violența psihică duce la pierderea încrederii în forțele proprii, demotivare și deznădejde. Potrivit celor două experte în drept, agresiunea psihică poate fi considerată o cauză pentru determinarea sau înlesnirea sinuciderii, iar Codul penal prevede pedepse cu închisoarea de la doi pînă la șapte ani.

În cadrul workshopului s-au organizat jocuri care au urmărit cunoașterea reciprocă și conștientizarea percepției diferite pe care o au cei din jur despre noi. Evenimentul a fost organizat de „European Law Students Asociation” și face parte din programul aniversar al organizației. Seara s-a încheiat cu o proiecția filmului „Tu îți știi drepturile?” și premierea concursului de fotografie : „Stop Violenței Domestice!”

Victoria Colesnic

Mădălina Gheța

Sursă foto: NJ Criminal Defense