Joi, 19 aprilie, în sala Diotima a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, a avut loc lansarea volumului Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice, semnat de Cristina Hermeziu. Acesta a apărut la Editura Junimea, în colecţia „Colocvialia”. Alături de autoare, au fost prezenți prof. univ. dr. Alexandru Călinescu, poeta Mariana Codruţ, prof. univ. dr. Daniel Condurache și conf. univ. dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” din Iași.

Lansarea a fost inclusă în seria întîlnirilor săptămînale dedicate autorilor junimişti şi celor mai recente titluri, organizate în cadrul Clubului de promovare a lecturii, cărţilor şi dialogului Junimea – Scriptor.

În deschiderea evenimentului, directorul Editurii Junimea, scriitorul Lucian Vasiliu, a prezentat-o pe autoare, descriind-o ca pe un om ambițios, preocupat de literatură și prieten al Junimii înscă din vremea adolescenței.

Istoricul și criticul literar Alexandru Călinescu a spus că citește toate textele semnate de Cristina Hermeziu și că volumul i-a prilejuit „o relectură la fel de pasionată și vie”. „Cristina Hermeziu are o răbdare angelică, iar interviurile sunt bine prinse într-o realitate care mie îmi este nespus de dragă”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Călinescu.

Poeta Mariana Codruț a definit-o pe autoare ca avînd o „deschidere culturală” extraordinară. Aceasta a mai spus că, pentru a oferi publicului larg acest volum, Cristina Hermeziu a „scociorît biblioteci, străzi și cărți ce au drept subiect problema exilului”. Invitata și-a încheiat discursul cu afirmația că autoarea este ca o „interfață” atît pentru cultura română, cît și pentru cea franceză.

Prof. univ. dr. Daniel Condurache a apreciat că volumul lansat este „o carte exemplară, ce parcurge un drum existențial”, care „are valoare de document și aduce spre noi parfumul unui mare oraș, care este Parisul”. Cu o „inteligență ca o lamă de oțel”, autoarea este un jurnalist care știe să asculte, care nu se grăbește și nu se pune pe sine pe primul loc.

Conf. univ. dr. Bogdan Crețu a apreciat că volumul „poartă personalitatea autoarei – același unghi, același interes real, aceeași delicatețe în fiecare text”. Cartea cuprinde eseuri și reportaje „splendide”, a mai spus criticul literar Bogdan Crețu.

„M-am dezobișnuit cu laudele de pe prispa națională”, a spus, la final, vizibil emoționată, Cristina Hermeziu, evocînd apoi întîlnirea cu Aurora Cornu, fosta soție a prozatorului Marin Preda, la Paris, dar și alte întîlniri providențiale, care au stat la baza interviurilor și eseurilor din volum.

Cartea, alcătuită din două părţi – „Convorbiri pe Sena” şi „Portrete civile, crochiuri politice” – cuprinde o selecţie de 42 de „șanse de întîlniri”, după cum spune autoarea, concretizate în interviuri, crochiuri, tablete, scrise de la Paris, între anii 2005 – 2015, şi publicate în presa din România. O carte ce definește exilul românesc în Franţa, prin personaje precum Vladimir Cosma, Aurora Cornu, Basarab Nicolescu, dialoguri cu prieteni francezi ai culturii române ca Jean Mattern, Eric Naulleau, Marin Karmitz, dar şi chipuri distinctive, puternice, ale noii migraţii, ca Mircea Cantor, Roxana Rugină.

Cristina Hermeziu s-a născut în 1971, la Iași, și este licențiată a Facultății de Litere. Între 1996 și 2004 a fost jurnalist la studioul teritorial TVR Iași, reportajele sale fiind distinse cu numeroase premii.
În 2005 a obținut titlul doctor în Filologie, cu teza „Expresivitate și persuasiune în limbajul televizual”. Între 2004 și 2006 a fost cercetător bursier la Universitatea Paris II și Institutul Francez de Presă.
Din 2004 s-a stabilit la Paris, de unde a continuat să scrie în diferite publicații românești și să joace rolul de interfață culturală între România și Franța. Corespondențele sale de la Paris sînt publicate de „Evenimentul zilei”, „Adevărul”, „Dilema veche”, „Observator cultural”, „Opinia studențească”, „Suplimentul de cultură”.

Sursă foto: www.facebook.com/photo