La librăria „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor avea loc miercuri, 29 noiembrie,  de la ora 15.00, lansarea volumului Testarea Standardizată în Educație, semnată de prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, de la Universitatea București,  și o dezbatere pe baza acesteia, alături de prof. Liliana Romaniuc, fondatoare a Asociației Române de Literație.

În cadrul dezbaterii, vor fi aduse în discuție subiecte precum evaluarea în educație și modalitățile de îmbunătățire a felului în care se realizează evaluarea în sistemul educațional românesc.

„Testarea standardizată se bazează pe un proces științific, riguros, pe o ramură științifică de sine stătătoare (psihometria). Include un proces îndelungat de dezvoltare, documentare și validare a testului, derulare a evaluărilor, feed­back și îngrijire continuă a sistemului de evaluare astfel rezultat. Cartea țintește în mod special profesorii, ei sînt cei care vor fi chemați să implementeze testarea standardizată în școala românească. Este important ca ei sa înțeleagă care sînt beneficiile și care sînt riscurile, în mod special în contextul în care în România cadrele didactice nu sînt decît foarte vag formate în știința evaluării. Dar atunci cînd am scris cartea, m-am gîndit de bună seama și la părinți și, de ce nu, la elevi. Cred că e suficient de inteligibil scrisă încît să poată fi gustată de toate aceste trei audiente”, a declarat prof. univ. dr. Dragoș Iliescu.

Dragoș Iliescu este specialist în psihologie aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman, precum și în testarea și evaluarea psihologică și educațională, este profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, unde conduce și școala doctorală – și, de asemenea, profesor extraordinar în cadrul Universității din Stellenbosch, Africa de Sud. Pe lîngă cariera academică, a fost activ în consultanță de-a lungul ultimilor 25 de ani, fiind implicat în sau conducînd un număr de proiecte importante privind testarea și evaluarea psihologică și educațională, în contexte comerciale sau guvernamentale, în Europa, Asia, Africa și America de Sud.

Sursă foto: www.istt.ro