Joi, 24 noiembrie, la Palatul Braunstein a avut loc conferința și lansarea de carte Mircea Eliade Definitio Sacri, scrisă de Wilhelm Dancă. În cadrul conferinței „Sacrum facere în contextul secularizării” a avut loc un dialog între Wilhelm Dancă și prof. univ. dr. George Bondor, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, moderat de lector univ. dr. Vasilica Bălăiță. Organizatorii evenimentului au fost Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Teatru și Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă.

În prima parte a evenimentului, Wilhelm Dancă a povestit care a fost parcursul redactării acestei lucrări, fiind o variantă scurtată și rescrisă a tezei sale de doctorat. Mai apoi, s-a discutat despre contextul secularizării, despre mitul că rațiunea și filosofia nu au legătură cu credința și despre cele trei dimensiuni ale credinței. Dezbaterea acestor teme a continuat cu analizarea parcursului religios al lui Mircea Eliade.

„Este un autor clasic în ceea ce privește promovarea universalității sau a relațiilor de solidaritate între toți oamenii, indiferent de confesiune, de religie, fiindcă peste tot el observă această bază – nevoia de celălalt sau raportarea la celălalt”, a declarat Wilhelm Dancă. Spre final, scriitorul a povestit cum Mircea Eliade s-a diferențiat în lumea credinței „prin empatia sau simpatia față de toate formele religioase din istoria omenirii”.

A doua parte a evenimentului a început cu intervenția profesorul George Bondor, care a deschis discuția despre carte comparînd modul de gîndire al lui Mircea Eliade cu cel al filosofului Friedrich Nietzsche. Profesorul Bondor a readus în discuție cîteva din temele atinse de scriitor, viziunea lui Mircea Eliade despre lume și despre credință, cît și definirea și esența termenului de „sacru”, menționate în carte, citîndu-l pe Wilhelm Dancă: „Sacrul este, în fond, modalitatea prin care omul încearcă să închidă rănile rămase deschise ale lumii”.

Spre finalul dialogului a fost discutată ideea diferențelor de raportare la credință a oamenilor de acum față de cei din secolele trecute, prin prisma evoluției tehnologiei.

Înainte de încheierea evenimentului, a avut loc o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri. La final, publicul a putut achiziționa cartea, ca mai apoi autorul să dea autografe celor rămași.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului socio-cultural și educațional Rezidență Pluridisciplinară Familie, Artă, Educație și coordonat de lectir univ. dr. Vasilica Bălăiță și de criticul de artă Mirela Ștefănescu.

Wilhelm Dancă este teolog și filosof român, preot romano-catolic, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București și membru corespondent al Academiei Române.