Joi, 2 noiembrie 2023, de la ora 18:00, la Casa Muzeelor din lași, a avut loc o conferință – dezbatere la care a fost invitat autorul și traducătorul ieșean Radu Părpăuță. Evenimentul s-a intitulat „Între Facebook si Clasicism” și a inclus o conferință susținută de publicistul Viorel Ilișoi și moderată de scriitorul Dan Lungu și lansarea cărții Dincolo de perete, semnată de Radu Părpăuță.

În deschiderea evenimentului, Viorel Ilișoi a făcut o introducere despre Radu Părpăuță, prezentîndu-l publicului. Apoi, a vorbit despre volumul acestuia, Dincolo de perete, pe care l-a editat și l-a publicat la editura proprie – Editura GRI. Cartea adună multe dintre micile proze scrise și postate de autor pe contul personal de Facebook, platformă care i-a fost de mare ajutor în a-și împărtăși poveștile, după cum el însuși a mărturisit.

Volumul cuprinde  frînturi de amintiri, povești ale copilăriei scriitorului, unele despre perioada în care familia sa a devenit victimă a colectivizării, în comunism, altele despre tradițiile satului. ,,Radu adaugă o emoție intelectuală și estetică în scrierile sale”, a subliniat Viorel Ilișoi. 

„Am o anumită vîrstă și cred că aceasta este ultima mea carte. Eu îmi luasem adio de la apariții de cărți, dar prietenul Viorel Ilișoi m-a «zgîndărit», ca să zic așa, și iată-mă-s autor din nou, la nu vă mai spun ce vîrstă. Dar nu se știe niciodată. Căci scriu, scriu. Boala din fire n-are lecuire! Mă inspir în poveștile mele de peste tot. Nu am un subiect anume. Sau sînt câteva teme pe care le preiau, le repet sub forme diferite, dar sînt spontane. Cred că atunci cînd încep un text, nu mă gândesc să-l scriu pe Facebook. Dacă îl scriu și pe Facebook, foarte bine, dar eu sunt totuși old man”, a declarat Radu Părpăuță. 

La invitația lui Viorel Ilișoi, autorul, un mare timid, a ales să citească cîteva rînduri din volum, dintr-un mic fragment despre părinții săi și despre lecturile care le alinau durerile. Ultima parte a întîlnirii a fost rezervată întrebărilor din public. La întrebarea jurnalistului Pavel Lucescu – „Cum te vezi peste 100 de ani?”, referindu-se la marca pe care viitorimea o va da scrisului său, Radu Părpăuță a răspuns că nu s-a gîndit niciodată.

Născut în 1955, Radu Părpăuţă este absolvent al Facultății de Rusă-Română de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A fost profesor, bibliotecar, documentarist, ghid turistic, traducător și ziarist. Începînd cu anul 1990, a scris pentru mai multe ziare și reviste, devenind redactor, redactor-șef adjunct și redactor-șef al revistei „Timpul”. De asemenea, a tradus peste 50 de volume din limba rusă, acoperind domenii precum istoria, filosofia, religia și literatura.

Este autorul mai multor volume de proză, printre care Învierea muților, Editura Tehnopress, 2005, Giardinieri. Povestiri vechi și nouă, Editura Alfa, 2012, Rămas-bun, Editura Polirom, 2018, Conversație la bibliotecă, Editura Eikon, 2018. Volum de eseuri: Creanga prin Creangă, Editura Muzeelor Literare, Iași, 2015, Povestea Rădăcineștilor, Editura Alfa, 2015 și Moartea vine pe Bahlui, Editura Junimea, 2018.

Credit foto: Cătălina Țofei