Miercuri, 25 mai, de la ora 14.00, la Librăria „Orest Tafrali” de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) va avea loc lansarea volumului De ce ne plac supereroii? Mitologia și simbolistica filmelor Marvel scris de Nicu Gavriluță, profesor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, și publicat la Editura Polirom.

În cartea sa, profesorul Gavriluță realizează o analiză a miturilor și simbolurilor întîlnite în filmele Marvel, evidențiind legăturile dintre eroii de ieri și eroii de astăzi. Alături de autor vor vorbi prof. univ. dr. Virgil Stoica, de la Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice și conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte, de la Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice din cadrul aceleiași facultăți. Moderatoarea evenimentului va fi Violeta Cincu, jurnalistă la Radio Hit Iași.

„Această carte este, în fond, un exercițiu hermeneutic de decriptare, de aflare a unor mituri, simboluri și arhetipuri camuflate mai mult sau mai puțin ingenios în filmele Marvel cu supereroi. Am analizat o serie de 22 de filme Marvel și am încercat să deslușesc modul în care sacrul se camuflează într-un element al culturii de masă: în filmele comerciale cu supereroi. Aceste filme au succes la publicul larg, din toată lumea, nu doar din Occident pentru că ne spun, într-un mod atractiv, povești. Dacă hrana ne ajută să trăim, povestea ne ajută să avem pentru ce trăi, ne dă un sens vieții, povestea fiind, spun eu, pe urma lui Eliade, o fiică actuală a mitologiei, și aici este vorba despre povestea cinematografică”, a declarat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță.

Volumul cuprinde capitole precum „Incredibilul Hulk, mutantul supererou”; „Thor și eterna fascinație a mitologiilor nordice”; „Doctor Strange și misterele artelor mistice”; „Omul Păianjen, studentul supererou”; „Pantera Neagră, totemul regelui supererou”; „Răzbunătorii, trupele de elită ale Universului”.

Nicu Gavriluţă (n. 1963) este sociolog, antropolog, eseist și membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost preşedinte şi vicepreşedinte al Societăţii Sociologilor din România. Volumul său Mit, magie şi manipulare politică, publicat în 2015, a fost distins cu premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iaşi, şi premiul „Vasile Conta” al Academiei Române (2017).

Recent a mai publicat Viaţa, un ritual iniţiatic. Interviuri şi dialoguri culturale (Junimea, Iaşi, 2020) și Homo magicus. Camuflări, mistere, soteriologii (Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2021).