Astazi, 29 noiembrie, are loc Conferinta Consortiului “Universitaria”, reuniunea unora dintre cele mai importante universitati din tara la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC). Rectorii, prorectorii si presedintii Senatelor de la Universitatile din Bucuresti, Iasi, Timisoara si de la Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj vor dezbate aspecte legate de invatamantul superior din Romania.

Peste 50 de invitati vor discuta aspecte legate de finantarea din fonduri europene, clasificarea universitatilor, precum si de investitiile in educatie si cercetare. “Principalele probleme ce vor fi aduse in discutie au legatura cu finantarea si pregatirea profesionala. Legea 1/2011 a incercat sa diferentieze universitatile pe domeniul lor. Legea isi propusese sa rezolve solutionarea problemelor legate de egalitarism prin finantarea diferita. Un minim necesar pentru existenta  tuturor institutiilor de invatamant superior si diferentierea in functie de actele de cercetare si actele educationale. Legea a fost partial pusa in aplicare si Ministerul a fost nevoit sa aplice in mod diferit. Ca atare, se obtin cam aceleasi fonduri diferentiate pe domenii de studiu, Medicina avand un coeficient de finantare egal cu 3 iar la noi este egal cu 1. Noi ne intalnim pentru ca suntem in cautarea solutiilor pe care eu nu le am momentan, daca le-as fi avut as fi devenit reformator. Cert e ca sunt anumite probleme ce trebuie rezolvate”, a precizat  prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC.

La intilnire va fi prezent si profesorul Serban Agachi, expert in materie de clasificare a universitatilor. “Este nevoie de o ierarhizare academica si este bine sa discutam clar care sunt factorii determinanti pentru pozitionarea unei universitati in elita mondiala a institutiilor academice si ce conditii si obiective ar trebui sa indeplineasca. Nu doar resursele constituie un impediment ci si calitataea dotarilor, calitatea invatamantului si a pregatirii”, a mai spus rectorul.

Cu prilejul evenimentul va avea loc si o intalnire cu asociatiile studentesti si reprezentantii studentilor in Senatul UAIC, cu prilejul carora vor discuta aspecte legate de codul obligatiilor si a drepturilor studentesti, regulamentul de alegere a reprezentantilor pentru studenti si de activitatea didactica. “Prima misiune a unui student este sa invete, iar apoi sa faca parte din ligi studentesti. Este o activitate benefica, dar extrascolara”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Isan.

Intalnirea Consortiului “Universitaria” se afla la a zecea editie si este organizata de doua ori pe an, ultima avand loc la Cluj, in aprillie 2013.