Vineri, 2 aprilie, de la ora 12.00, Muzeul „Poni-Cernătescu”, parte a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, a organizat online, pe pagina de Facebook a Palatul Culturii din Iași, manifestarea omagială „IN MEMORIAM PETRU PONI”. Evenimentul a fost inițiat cu prilejul împlinirii a 180 de ani de la nașterea savantului. La manifestare au participat dr. ing. Monica Nănescu, șeful Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Pricopiu”, acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române și prof. univ. dr. Doina Humelnicu, de la Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Monica Nănescu a spus, în deschidere, că „a-i omagia astăzi memoria constituie o datorie și o recunoaștere din partea noastră, a contribuției deosebite pe care distinsul om de știință a adus-o învățămîntului și științei din țara noastră”. Ulterior, cei doi invitați au susținut evocări ce vizează personalitatea și activitatea lui Petru Poni.

Prima prezentare, „Un savant în slujba binelui public”, a aparținut academicianului Bogdan Simionescu, care a spus că Petru Poni „a fost o personalitate extrem de complexă, care și-a lăsat amprenta asupra vieții noastre și asupra evoluției”. El a făcut o incursiune în timpul epocii în care a creat Petru Poni, afirmînd că savantul a fost preocupat mereu de binele public, dar și de ridicarea culturală a satelor, considerînd că învățămîntul de la sate trebuie să fie „de aceeași calitate cu cel care exista la oraș”. În aceeași ordine de idei, el a amintit de școlile care îi poartă numele marelui savant, făcînd trimitere la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, Școala Gimnazială „Petru Poni” din Iași, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași.

Bogdan Simionescu a mai vorbit despre activitatea academică al lui Petru Poni și despre cariera universitară a acestuia la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, amintind că savantul a fost ales de două ori președinte al Academiei Române, a doua oară fiind ales în unanimitate, „ceea ce arată ce gîndeau confrații lui despre personalitatea lui Poni și cum prețuiau cumpătarea lui, seriozitatea lui”. În viziunea academicianului, Petru Poni face parte din generația care „a clădit România modernă, care au pus bazele României moderne”.

Despre activitatea științifică a savantului a vorbit prof. univ. dr. Doina Humelnicu, de la Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În prezentarea „Petru Poni- pionerul ieșean al Chimiei”, ea a punctat cîteva repere biografice ale acestuia, făcînd trimitere și la activitatea științifică și de cercetare în domeniul chimiei. Doina Humelnicu a amintit că Poni „a scris primele manuale de chimie generală și fizică pentru elevi și a pus bazele terminologiei și nomenclaturii chimice în limba română”.

În a doua parte a prezentării, ea a vorbit despre activitatea literară, politică și despre recunoașterea meritelor lui Petru Poni. „El a fost recompensat cu cele mai mari ordine românești care au fost instituite de regele Carol I și, de asemenea, rezultatele savantului au fost recunoscute și apreciate și de oamenii de știință de peste hotare”.

Manifestarea omagială s-a încheiat cu un microconcert de muzică clasică susținut de Cvartetul de coarde „Andantino” de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, îndrumător prof. dr. Cătălin Sasu.

Născut în 1841, la Cucuteni – Iași, Petru Poni a fost chimist, fizician, pedagog, mineralog, om politic și unul dintre pionierii chimiei românești. El a pus bazele chimiei organice în România. În 1878, a ocupat prin concurs catedra de chimie de la Universitatea din Iaşi, post pe care l-a deţinut timp de 33 de ani. Aici, a înfiinţat primul laborator de chimie al Universităţii din Iaşi, în 1882, şi Catedra de Chimie organică, în 1891. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române.