Luni, 29 martie a.c., începînd cu ora 18.00, a avut loc lansarea online a volumului Comunicarea în domeniul sănătății. Teorii, modele explicative, aplicații scris de Maria Corina Barbaros și recent apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Evenimentul a putut fi urmărit atît în direct, cît și înregistrat, pe paginile de Facebook ale Tîrgului de Carte Gaudeamus și Editurii UAIC.  Lansarea a fost moderată de Adrian Acatrinei, reprezentantul Editurii UAIC, iar alături de el și de autoare au fost prezenți lect. univ. dr. Alina Duduciuc, de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA București, și conf. univ. dr. Alexandru Grădinaru, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social- Politice a UAIC. Lansarea volumului a avut loc în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus Radio România, ediția online, martie 2021.

Chiar de la început, Adrian Acatrinei a precizat că volumul este o premieră editorială pe piața românească de carte referitoare la health communication, fiind axată pe comunicare în domeniul sănătății, strategii de comunicare, comunicarea dintre medici și pacient, campaniile de comunicare medicală, comportamentele sociale privind sănătatea.

Despre carte și despre tematica abordată a vorbit apoi lect. univ. dr. Alina Duduciuc. „Cartea răspunde interesului de profesionalizare a comunicării în sectorul medical și nevoii de competență de comunicare atît de des invocată cînd actorii relevanți din comunicarea medicală, respectiv pacienții, medicii, reprezentanții mass media și aparținătorii, interacționează și comunică pentru îngrijire, tratament, prevenție sau ori de cîte ori doresc să se documenteze despre rezultatele științei medicale”. Ea a mai menționat că reprezintă traseul științific al comunicării în domeniul sănătății și acoperă aproximativ un secol de studiu științific în acest domeniu. „Cred că volumul este o declarație de dragoste a autoarei asupra temei pe care a abordat-o și față de principiile cunoașterii științifice. O lucrare care sigur va influența cercetarea în domeniu din România”, a încheiat ea.

În continuarea acestor idei, conf. univ. dr. Alexandru Grădinaru a subliniat că este o lucrare care e atentă la toți actorii și la toți factorii în fenomenul comunicării. „Autoarea a avut curajul să atace problema barierelor care intervin adesea între medici și pacienți, între guvernanți și Colegiul Medicilor, între diferite asociații profesionale și factorii politici decidenți. Aflăm cum apar și, eventual, cîteva soluții de a le depăși”.

La final, autoarea, Maria Corina Barbaros, a povestit că volumul este rezultatul unor nevoi practice. „Am pornit de acolo și am mers spre știință, studii, domeniul academic”. Cartea a fost scrisă în 2019, pe tot parcursul anului, dar a revenit la ea și a elaborat unele idei. „Este scrisă ca un prim pas menit să sintetizeze  literatura de specialitate, nivelul la care se află în acest moment domeniul comunicării în sănătate. Cei care o vor citi vor găsi un fel de cartografiere a domeniului din practica mea (…) Este un răspuns foarte clar despre ce înseamnă comunicarea medicală”.

Maria Corina Barbaros este lector universitar doctor la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Comunicare de criză, comunicarea în domeniul sănătății, marketing în sectorul public, comunicarea politică și cea internațională sînt cîteva dintre principalele sale domenii de interes academic și de activitate didactică. Totodată, este reprezentant național în cadrul European Association For Communication in Healthcare (EACH).

Sursă foto: www.editura.uaic.ro