Astazi, la ora 12.00, prof. univ. dr. Nicu Gavriluta si-a lansat cea mai recenta carte la Libraria „Orest Tafrali” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”. Volumul aparut la Polirom si intitulat „Sociologia religiilor. Credinte, ritualuri, ideologii” reprezinta, dupa spunele profesorului, „o sinteza a celor 20 de ani de confruntari cu studentii”. La eveniment au fost prezenti rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, precedentul decan al Facultatii, prof. univ. dr. Stefan Afloroaei, precum si peste 70 de studenti si cadre didactice.

Intre anii 1960-1990, conform prof. univ. dr. Vasile Isan, studiul religiilor a fost un domeniu mutilat, chiar desfiintat ca program de cercetare. „Desi avem antropologi, istorici ai religiilor, sinteza profesorului Nicu Gavriluta este prima de acest fel din mediul academic romanesc”, a declarat rectorul UAIC. Vasile Isan a remarcat tendinta actuala de a considera ca o societate dezvoltata a abandonat fenomenul religios. „Industrializarea, tehnologizarea, presupune o cunoastere strict rationala. Or, asta  poate duce la o excludere a  religiei. Eu o consider o falsa pretentie. Statele Unite ale Americii cunoaste o bogatie a religiilor, iar, potrivit sondajului realizat de World Values Survey, este una dintre cele mai credincioase natiuni. Si cartea pe care o avem astazi, ampla si temeinica, reprezinta un contraexemplu al acestei teorii”, a continuat prof. univ. dr. Vasile Isan.

Cartea este compusa din 26 de capitole si contine referiri din peste alte 100 de titluri. Prof. univ. dr. Stefan Afloroaei, fostul decan al facultatii, a tinut sa sublinieze intocmai aceasta tematica diversa a volumului. „Pe langa cele cinci cele mai importante confesiuni ale omenirii (crestinismul, iudaismul, islamismul, budismul si hinduismul), autorul pregateste surprize cititorilor si vorbeste despre alchimie, ordinul templierilor, daoism. Nu trece cu vederea satanismul, pe care nu o numeste religie, ci contra-religie”, a explicat prof.univ.dr. Stefan Afloroaei. Autorul volumului, prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, a recunoscut ca tematica au ales-o studentii, prin interesul pe care l-au manifestat fata de diferite religii. „Impreuna cu studentii, nu puteam evita aceste subiecte, nemaipomenit de curioase”, a povestit autorul. Insa importanta acestor subiecte e alta decat satisfacerea unor curiozitati. „Cunoscandu-le pe toate, ne putem defini identitatea”, a conchis prof. univ. dr. Nicu Gavriluta.

Volumul „Sociologia religiilor. Credinte, ritualuri, ideologi” reprezinta o carte „izvorata dintr-o pasiune reala”, dupa spusele autorului. „Proiectul de studiu al religiilor nu este epuizat, nici nu mi-am propus acest obiectiv. Mai am inca 12 teancuri de carti inca nevalorificate. Voi continua sa studiez, iar munca mea va fi continuata de altii, dornici sa scrie”, a afirmat decanul. Cartea lansata reprezinta a zecea lucrare semnata de Nicu Gavriluta pe parcursul celor 21 de ani de activitate academica.