Joi, la ora 16.00, prof. univ. dr. Radu Carp si-a lansat cea mai recenta carte la Libraria „Orest Tafrali” a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC). Volumul „Religie, politica si statul de drept. Secventele unei acomodari”, aparut la editura Humanitas, este alcatuit din reunirea unor studii publicate separate de autor de-a lungul timpului. Moderatorul evenimentului a fost prof. dr. Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Stiinte Politice si Filosofie. Invitati sa impartaseasca opinii dupa lecturarea cartii au fost lect. dr. Marius Nicolae Balan, prodecanul Facultatii de Drept, lect. univ. dr. Bogdan Mihailescu, ambii de la UAIC, si prof. dr. Sorin Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative de la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi.

Acesta din urma a adus in discutie importanta asumarii unei pozitii politice. „Radu Carp este un intelectual care-si asuma orientarea politica. E o prostie sa zici ca poti fi apolitic intr-o societate. Articolele sale rup tocmai acest blestem post-comunist care condamna apartenenta la un partid. Autorul isi exprima opiniile convingator si faptul ca nu sunt de acord cu toate ma face sa admir si mai mult lucrarea domniei sale”, a explicat prof. univ. dr. Sorin Bocancea. Acesta a laudat de asemenea coerenta volumului alcatuit din studii din domenii si date diferite.

Lect. univ. dr. Bogdan Mihailescu s-a oprit asupra solutiilor pe care cartea le propune pentru rezolvarea unora din problemele societatii actuale. „In ceea ce priveste caile de acomodare intre religie si politica acestea pot coexista doar in interiorul unui stat de drept. Religia este datatoare de sens in spatiul public. Cartea sintetizeaza crestinismul, dar si democratia liberala. Este sustinut atat nationalismul autentic, cat si proiectul federalizarii europene. In paginile cartii putem gasi o cronica a contemporaneitatii”, a completat lectorul de la UAIC.

Dincolo de aceasta prezentare, insa, prodecanul Facultatii de Drept a vorbit despre influenta lui Tudor Draganu, considerat „patriarh juridic” al Romaniei, in studiile profesorului de la Bucuresti. „Faptul ca autorul a avut onoarea ca Tudor Draganu sa fie conducatorul stiintific al lucrarii sale de doctorat se simte in stilul scrierii. Textul e lipsit de pretiozitate, birocratie si pompozitate, fiind insa la fel de precis si cuprinzator”, a adaugat lect. univ. dr. Marius Balan.

Cartea dezvolta patru modele de relatie intre stat si biserica, dar si teme precum laicitatea, diminuarea libertatii, miscarea populara contemporana, statele unite ale Europei s.a. In incheierea evenimentului, Radu Carp le-a impartasit celor prezenti emotiile pe care le-a trait in urma cu 17 ani, in aceeasi luna, decembrie. „Intors din Franta, in ’96, am incercat impreuna cu un grup de opt oameni sa punem bazele unei facultati care sa se ocupe cu studiul politicii la Bucuresti. Pe 5- 6 decembrie, vazand in ce cladire fara mobilier si fara incalzire urma sa-si desfasoare activitatea Facultatea de Stiinte Politice, m-am temut de esec. Astazi ma bucur ca nu m-am lasat descurajat si va pot impartasi din lucrurile pe care le-am tot studiat inca de atunci”, a marturisit in incheiere autorul volumului.

La evenimentul au participat aproximativ 60 persoane, studenti si profesori.