Marți, 18 martie a.c. la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a avut loc întîlnirea reprezentanților Serviciului Român de Informații cu studenții facultăților instituției de învățămînt superior în vederea recrutării pentru angajare. Evenimentul a început la ora 14:00 și a avut loc în Amfiteatrul P6 al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta studenților interesați oportunitățile de carieră oferite în cadrul SRI. „Oportunitățile de angajare adresate studenților universităților tehnice sunt specifice spațiului cibernetic”, a menționat în timpul întîlnirii Gabriela Matei, ofițer al serviciului de informații pe domeniul CyberIntelligence. Acesta presupune „o activitate de prevenire și combatere a agresiunilor din mediul virtual la adresa infrastructurilor critice ale statului, dat fiind faptul că sistemele informatice și de comunicație ale statului, precum și bazele de date ale acestuia, tind să funcționeze ca spațiu cibernetic”.

Datorită dezvoltării tehnologice și a formării unor comunități virtuale în spațiul cibernetic fără frontiere s-a creat, conform SRI, un nou „câmp de luptă” în care trebuie acționat. Acest spațiu se confruntă în prezent cu hackeri care sparg coduri de securitate, teroriști care pot avea acces la arme biologice sau state care pot lansa rachete cu încărcătură nucleară sau spioni cibernetici, culegînd astfel informații vitale pentru securitatea unui stat.

În acest context, SRI a fost desemnat să se ocupe și de domeniul cibernetic, iar în urma acordului oferit de CSAT (Consiliului Suprem de Apărare a Țării, considerat autoritate națională în domeniul CyberIntelligence), SRI a construit o structură specializată numită Centrul Național Cyberint. „Suntem un departament destul de nou și de aceea avem nevoie continuă de oameni specializați în domeniul cibernetic. SRI vă oferă oportunitatea de a lucra în cadrul Centrului Național Cyberint, de a vă face o carieră în domeniul serviciului de informații și, mai ales, de a contribui la prevenirea agresiunilor din domeniul virtual. Misiunea voastră va fi aceea de a acționa pe teren, de a vă face surse de informare, de a culege informații și face față cu brio provocărilor virtuale ce vor veni”, a precizat Gabriela Matei.

Angajații din cadrul acestei instituții se ocupă de următoarele domenii: prevenirea și combaterea terorismului, cyberintelligence, apărarea valorilor constituționale, contraspionaj, securitate economică, amenințări transfrontaliere și protecția informațiilor clasificate.

Evenimentul a fost, de asemenea, o campanie de promovare a culturii de securitate cibernetică. Acesta s-a adresat, cu precădere, studenților din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, a Facultății de Automatică și Calculatoare și a Facultății de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.