Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi a decis in aceasta saptamana reluarea alegerilor pentru Senat si pentru Consiliile Facultatilor, acestea urmand sa aiba loc pe data de 26 martie a.c. Refacerea procedurii risca sa cauzeze probleme intrucat aceasta impune nu doar un volum mai mare de munca pentru Biroul Electoral al institutiei condus de conf. univ. dr. ing. Eugen Vasile Horoba, ci si consumarea unui procent mai mare de resurse atat financiare, cat si umane.

„Imaginati-va ca vom avea nevoie de o urna in care sa incapa peste 8000 de buletine de vot in cazul alegerilor pentru Senat, asta presupunand ca se vor prezenta toti votantii la urne. Va fi o sarcina greu de dus la bun sfarsit, insa suntem increzatori in fortele noastre”, a  declarat prof. univ. ing. dr. Gelu Dan Galusca, purtatorul de cuvant al UTI.

„Volumul de munca va intr-adevar mai mare, pentru ca vom avea de verificat nu doar o foaie de vot, ci 11 foi. Noul buletin de vot are 11 file, cate o fila pentru fiecare facultate in parte. Acum oamenii vor vota diferentiat, iar numarul de file va fi procesat mai greu”, a adaugat conf. univ. dr. ing. Eugen Vasile Horoba, presedintele Biroului Electoral de la Politehnica.

O alta problema pe care o ridica noile alegeri este legata de procedura de vot. Motivul pentru care Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a invalidat alegerile a fost nerespectarea prevederilor Legii Educatiei care impune ca membrii alesi in structurile de conducere sa fie desmnati pentru functii prin vot universal.

„Cei care au contestat alegerile nu au luat in considerare faptul ca s-ar putea ca prin impunerea votului universal s-ar putea sa ajungem sa votam persoane de care nu am auzit.  Pe buletinul de vot vor fi mai multe nume, unele mai cunoscute, altele nu, iar votantul va trebui sa aleaga din respectiva lista „, a mai precizat purtatorul de cuvant al UTI.

Conf. univ. dr. ing. Eugen Horoba a mai precizat ca  „Exista acest risc al alegerii candidatilor in mod aleatoriu, dar noi avem incredere in colegii nostri. Este normal sa nu iti cunosti toti colegii, dar daca vrei sa votezi corect nu trebuie decat sa te informezi si sa citesti CV-urile candidatilor care se vor inscrie in cursa electorala”, a mai spus

Politehnica este singura universitateadin Iasi unde atat alegerile pentru rectorat, cat si cele pentru structurile de conducere au fost reluate la interventia MECTS.

Adriana Danila