Membrii Ligii Stundentilor Economisti (LSE)  si ai Asociatiei Studentilor Francofoni (ASFI) au dezbatut problema fumatului in spatii publice. Intalnirea a avut loc ieri, la ora 20.00, in amfiteatrul D1 al Corpului D de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si au fost prezenti aproximativ 30 de studenti. Evenimentul a fost organizat de catre Clubul de Dezbateri al Asociatiei studentilor si absolventilor Facultatii de Filosofie (ASAFFI).

Dezbaterea s-a desfasurat conform modelului parlamentar. Astfel, doi membri LSE au reprezentat guvernul, iar doi tineri ASFI – opozitia. Fiecare parte a tinut cate doua discursuri, dupa care a raspuns la intrebarile publicului. Echipa LSE a sustinut fenomen fumatului in spatii publice, aducand ca argument numarul de romani in descrestere ce a incetat sa fumeze acasa. „Conform unor studii, romanii prefera sa fumeze in spatii publice, departe de copii sau batrani. Mai mult decat atat, fumatul e un obicei social, iar cei care il practica au posibilitatea de purta o conversatie timp de 10 minute, interval in care fumeaza o tigara”, a sustinut Cosmin Bucataru, membru LSE. Echipa a insistat pe existenta unor alte vicii, mult mai periculoase, insa impotriva carora nu se intreprinde nimic. „S-a ajuns la concluzia ca traversarea unei strazi aglomerate se poate echivala cu 48 de minute de fumat continuu, insa nimeni nu interzice conducerea masinilor?”, au intrebat retoric membrii echipei LSE.

Studentii ASFI a adus argumente impotriva fumatului in public, motivand ca astfel „se incalca o libertate a individului”. „Fumatul e o actiune voluntara, de ce atunci si eu sunt nevoita sa inhalez? Dreptul cuiva de a fuma ingradeste libertatea nefumatorilor de a nu inhala substante nocive”, a sustinut Daniela Bratu, membru ASFI. Conform datelor prezentate de studenti, persoanele care petrec trei ore pe zi in apropierea unui fumator risca sa dezvolte in viitorul apropiat astm bronsic, insuficienta respiratorie sau respiratie suieratoare.

Performanta expunerilor a fost jurizata de Dragos Preotescu, expert in dezbateri si Vasile Brasoveanu, presedintele ASAFFI. Dupa sustinerea discursurilor, tinerii au raspuns la intrebari venite din sala, iar organizatorii au propus voluntarilor din public sa creeze cinci discursuri spontane pe baza unor cuvinte-cheie cu durata de doua minute.

Conform juriului, echipa LSE a acumulat 48 de puncte, iar ASFI a iesit invingatoare cu un total de 52 de puncte. „Acest concurs ne aduce tuturor un plus de valoare, fiind o activitate creativa”, a declarat Dragos Preotescu, expert in dezbateri. Toti participantii, precum si cel mai bun discurs improvizat, au primit carti oferite de prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice.

Runda trecuta de dezbateri a avut drept subiect necesitatea televiziunii de stat si s-a desfasurat intre  Societatea pentru Psihologie si Asociatia studentilor si absolventilor Facultatii de Filosofie (ASAFFI) ce a iesit invingatoare. Urmatoarea batalie, cea finala, se va da intre ASFI si ASAFFI.

ASAFFI organizeaza dezbateri din 2012, aceasta fiind a patra editie. Asociatia a fost infiintata in 2008 si a initiat proiecte precum Tineri pentru democratie, Universitatea de vara SummerIS, informari pentru studentii Facultatii de Filosofie si Stiinte-Social Politice, trainiguri si dezbateri pe teme sociale.

Victoria Colesnic

Alexandra Obreja