Pe 27 aprilie, în cadrul Centrului de reușită (CRU) al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” a avut loc un workshop cu tema „Proces simulat – Dreptul de proprietate. Valenţe socio-juridice”.

La workshop au participat studenţii din anul al IV-lea, specializarea Agricultură, iar atelierul se înscrie în planul anual de activităţi al Proiectului AUF-BECO Projet d’établissement Centre de réussite universitaire.

„Cunoştinţele din domeniul dreptului şi în mod special a dreptului de proprietate sînt utile actualilor studenţi de la Agricultură, viitori ingineri în domeniu. În primul rînd viitoarea lor activitate profesională va fi implicit legată de pămînt şi tot ce este legat de exploataţia agricolă, studenţii trebuie să cunoască o serie de soluţii şi ce trebuie să facă în anumite situaţii concrete, iar materia de drept le oferă aceste soluţii practice. În cadrul workshopului de azi am efectuat un proces simulat, punînd în practică o soluţie din dreptul procesual civil acţiunea posesorie specifică arendaşului, iar din perspectivă penală am optat pentru plîngerea penală pentru tulburare de posesie şi distrugere din culpă, încercînd să arătăm care ar fi mijloacele prin care arendaşul, care are un drept de folosinţă legală, se poate apăra împotriva, inclusiv, unui nou proprietar. Am simulat o clauză contractuală a unui drept de preemţiune, un drept de prioritate al arendaşului la vînzarea-cumpărarea terenului arendat ”, a precizat lect. dr. Carmen-Mariana Mihalache.

Manifestarea face parte dintr-un pachet mai amplu de procese simulate adresate tinerilor de la specializările unde se predă legislaţie, axat fiind pe situaţii reale, prin care studenţii conştientizează utilitatea noţiunilor de drept și legislaţie în activitatea viitoare pe care o vor desfăşura.

de Vladimir PLĂCINTĂ