La sfarsitul celei de-a doua jumatati a lunii octombrie a.c., se va finaliza al doilea modul al cursurilor de agricultura economica oferite gratuit fermierilor, de catre Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), in colaborare cu APA „Uncalnis” Ungheni, Republica Moldova.Cursurile au inceput in vara acestui an si se vor desfasura pe parcursul a trei module. Primul dintre ele s-a parcurs de catre cursanti in lunile iulie si septembrie, in luna august avand loc o pauza. In cadrul acestor cursuri, participantii vor aprofunda notiuni de comert si marketing cu produse ecologice, informatii despre legislatia comunitara in domeniul productiilor ecologice si detaliile generale ce privesc agricultura ecologica.

Acest ciclu de prelegeri este finantat de catre Uniunea Europeana prin Programul Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova, ce se desfasoara din anul 2007 pana in 2013, prin punerea in aplicare a proiectului „Retea transfrontaliera pentru agricultura ecologica”, in valoare de peste 160,000 de euro.

„Acest proiect creeaza instrumentele necesare pentru imbunatatirea cunostintelor, punerea in aplicare a modelelor de practica si de vanzare a produselor ecologice, realizate printr-o buna interactiune intre cursanti si cei ce ii vor instrui”, a declarat sef de lucrari dr. Vasile Stoleru.

In acest moment exista 30 de participanti, care frecventeaza cursurile conform programului de opt ore numai in zilele de sambata, sub indrumarea a patru lectori: prof. dr. Mihai Istrate, prof. dr. Costel Samuil, conf. dr. Elena Gindu, economist Zaharie Buliga.

In cadrul proiectului, dupa finalizarea prelegerilor gratuite se vor mai tine 20 de ore pentru specialisti si ingineri agronomi care doresc consultanta in domeniu sau care au deja productii proprii. „Dupa ce parcurg cele patru module, inginerii agronomi vor obtine o diploma ce le va da posibilitatea sa dobandeasca diversele cunostinte referitoare la tehnologia de cultivare a legumelor, dar si a tuturor speciilor horticole in sistem ecologic”, a mai adaugat sef de lucrari dr. Vasile Stoleru.

In anul 2005, cele doua tari partenere au mai implementat un proiect pe aceeasi tema, intitulat „Retea transfrontaliera Romania – Moldova, Centru Pilot transfrontalier de cercetare si dezvoltare a productiei ecologice”, care a creat premisele dezvoltarii actualului proiect, in care vor fi desfasurate traininguri si activitati de cercetare. Acestea nu s-au desfasurat inca, organizarea acestora urmand a avea loc dupa desfasurarea cursurilor.

Cristina Floroiu