Studenții, asociațiile studențești și profesorii pasionați de știință, tehnologie, inginerie și matematică se pot înscrie pînă miercuri, 5 decembrie, la concursul de proiecte Fondul Științescu, organizat de Fundația Comunitară Iași. Scopul acestuia este de a le arăta copiilor, prin activități practice, jocuri și experimente, laturi ale disciplinelor tehnice mai puțin tratate în manuale.

Un candidat se poate înscrie cu mai multe idei de proiecte și, în funcție de calitatea lucrărilor, poate primi finanţare pentru unul, mai multe sau nici unul dintre acestea.

„Ne dorim să lărgim comunitatea pasionaților de educație interactivă. Participanții se gîndesc la idei de proiecte interactive care să-i apropie pe elevii din clasele VI – XII de aplicabilitatea științelor”, a declarat Doris-Amalia Cojocariu, Grant Manager Fundația Comunitară Iași.

Selecția proiectelor primite se va face în două etape. În prima etapă, echipa Fundației Comunitare Iași verifică formularele primite și urmărește dacă au fost respectate toate condițiile. A doua etapă se va desfășura în perioada 6 – 16 decembrie 2018, cînd juriul va evalua proiectele înscrise în concurs.

Jurizarea proiectelor se va realiza prin acordarea, de către fiecare membru al juriului, a unui punctaj cuprins între 1 și 5 puncte pentru fiecare criteriu de evaluare. Cele cinci repere a evaluării proiectelor înscrise în concurs sînt: inovație, relevanță, metodologie, coerență și eficiență.

Cîștigătorii urmează să fie anunțați în perioada 17 – 20 decembrie 2018. La sfîrșitul implementării proiectului, în iunie 2019, fiecare echipă cîștigătoare trebuie să pregătească două rapoarte. Unul narativ, care va conține informații despre cum s-a desfășurat proiectul, și unul financiar, cuprinzînd dovezi justificative ale cheltuielilor efectuate. Banii rămași la sfîrșitul proiectului vor fi returnați și folosiți pentru alte proiecte.

„Ca să derulăm concursul și pe viitor avem nevoie de resurse. Ca să finanțăm proiecte avem nevoie de sprijinul stakeholderilor din comunitate. Atît timp timp cît vom avea suport și implicare din comunitate, vom continua să dezvoltăm programul în Iași”, a mai adăugat Doris-Amalia Cojocariu, Grant Manager Fundația Comunitară Iași.

Valoarea financiară totală a ediției curente a Fondului Științescu este de 120.000 lei. Competiții similare de proiecte se desfășoară în București, Sibiu, Bihor, Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiu Secuiescu, Brașov, Țara Făgărașului, Timișoara și Dâmbovița, organizate de fundațiile comunitare locale.

Sursa foto: astr.ro