Atena Elena Simionescu, profesor si decan la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design de la Universitatea de Arte „George Enescu” (UAGE) din Iasi este unul dintre cei doi candidati la functia de rector. Un candidat tanar, care incalca modelul standard de rector existent in mai toate centrele universitare din Iasi.

Ce v-a determinat sa candidati pentru functia de rector al Universitatii de Arte?

Depunerea candidaturii pentru functia de rector nu a fost ceva premeditate, dar nici ceva spontan, pur si simplu m-am gandit ca ar fi randul si facultatii unde sunt profesor sa treaca in fruntea universitatii.E o facultate cu potential si cadre didactice capabile, ca si celelalte, de altfel, dar care nu a avut pana acum posibilitatea de a se afirma. Daca ultimele doua mandate au apartinut donnului profesor Viorel Munteanu de la Facultatea de Muzicologie, am simtit ca este randul nostru sa intram in scena! Un alt motiv pentru care am acceptat aceasta provocare este increderea pe care mi-au aratat-o colegii si studentii mei, increderea ca voi putea crea o imagine mai buna universitatii.

Primul dvs. obiectiv este promovarea universitatii la nivel national si intrenational. Aveti o strategie speciala pentru a-l atinge?

Acest obiectiv este in opina mea cel mai important, degeaba ii invatam pe studentii nostri cat mai multe lucruri daca nu la deschidem orizontul de inspiratie, ei trebuie sa ia contact si cu alti tineri care invata aceleasi lucruri ca si ei, cu profesori cu viziuni diferite si inedite.

Schimbul de experienta care deja exista intre universitatea noastra si alte centre universitare insa trebuie intensificat. In ceea ce priveste strategia mea pentru realizarea acestui obiectiv, consta in faptul ca am propriile mele contacte intrenationale. Am trimis mai multe lucrari ale studentilor mei in strainatate si au fost extrem de apreciate, nu e vorba ca nu avem resurse umane pentru a realiza colaborari fructuoase, stam mai rau la capitolul initiative, insa acest lucru trebuie depasit de viitoarea conducere, indiferent care va fi aceasta. Ca plan de viitor m-am mai gandit la initierea unui festival trienal prin care sa ne promovam talentele, in fiecare an una dintre cele trei facultati ale universitatii sa organizeze concursuri si festivaluri studentesti, sa dam ocazia tuturor sa-si prezinte talentele.

Este o certitudine ca Iasul a dat oameni de cultura importanti. Cum ii veti sustine dvs., din functia pe care o veti detine, pe tinerii talentati?

Munca mea de sustinere a tinerilor studenti e inceputa inca din primul an de cand am ajuns la aceasta universitate si va fi una neintrerupta, indiferent de ce functie voi ocupa. Intotdeauna i-am promovat si sustinut prin organizarea de expozitii, concursuri. Chiar de curand, in luna decembrie, ne-am intors de la concursul national Inspired cu doua locuri I si un loc II, de care suntem foarte mandri si care dovedeste ca facultatea noastra este una cu potential.

Doriti infiintarea unui birou specializat in managementul proiectelor si granturilor artistice si stiintifice. Cat de necesara este infiintarea unui astfel de departament?

Este extrem de necesara. Fiind mai intai de toate artisti, ne pliem destul de greu pe domeniul administrativ. Este nevoie de oameni priceputi care sa ne gestioneze lucrarile. Acest depatament as dori sa fie infiintat in toate cele trei facultati, pentru a nu exista erori in ceea ce priveste depozitarea proiectelor.

In contextul alegerilor, ce parare aveti despre concurenta dvs.?

Toata stima si respectul pentru domnul Prelipceanu, care este un profesionist desavarsit. Dumnealui fiind membru al cunoscutului cvartet Voces este un om responsabil si demn sa se inscrie in cursa pentru rectorat. Ma incanta faptul ca intre noi nu a exista si nici nu cred ca exista aceea competitie acerba pentru putere, in care sa ne punem piedica unul altuia, e o competitie civilizata din care cel mai bun va iesi invingator.

„Faptul ca sunt femeie nu ma demoralizeaza”

Faptul ca sunteti femeie este un dezavantaj in a ocupa functia de rector?

Exista o tendinta foarte intalnita la noi in tara de a considera ca o femeie este inferioara barbatului din punct de vedere al eficientei, al rapiditatii si chiar al inteligentei insa este doar o supozitie care, pe mine personal, nu ma demoralizeaza ci, dimpotriva, ma impulsioneaza. Nu cred ca exista vreun impediment pentru nimeni, indiferent de sex, de a aspira la functii care in ultimul timp au apartinut barbatilor. Atunci cand ai un scop bine definit, barierele de orice fel sunt binevenite pentru a-ti demonstra tie, ca persoana, ca esti capabila a optine ceea ce vrei.

Credeti ca activitatea pe care o veti face in domeniul administrativ, ocupand acesta functie, va va indeparta oarecum de activitatea didactica, de studenti?

Sper din toata inima sa nu se intample acest lucru. Eu personal sunt foarte atasata de studentii mei, de sectia de grafica pe care am infiintat-o cand am pasit in acesta universitate, am luat-o de la zero cu cei cativa studenti care erau pe atunci, cu ei am muncit cot la cot la finalizarea unor lucrari, cu ei am pierdut zile intregi in atelier, niciodata nu voi refuza sa le dau un sfat acestora atunci cand mi-l vor cere. In opinia mea, functia de rector nu inseamna doar probleme administrative, ci si implicare in ghidarea studentilor.

Ce ii lipseste, in viziunea dvs., studentului de la Arte?

Cred ca ii lipseste spatial, de aceea imi doresc sa le construiesc niste ateliere in care sa se desfasoare si in care sa-si depoziteze materialele de lucru. Tot discutand cu studentii, mi s-au plans de camerele de camin, mult prea inguste. in care isi ingramadesc ustensilele de lucru. Un loc inchis si neincapator nu este un factor benefic in dezvoltarea creativitatii unui viitor artist.

Cum credeti ca va arata Universitatea de Arte la sfarsitul mandatului, in cazul in care veti ocupa functia de rector?

Va fi o universitate care, probabil, va raspunde tuturor cererilor care vor veni din partea studentilor. Cele mai mari realizari cred ca ar fi finalizarea lucrarilor de modernizare de la Filarmonica si construirea unei cantine pentru studenti si profesori. In ceea ce priveste cantina, cred eu, este un lucru extrem de necesar pentru sanatatea studentilor nostril, dar si pentru o mai buna socializare, studentii avand ocazia sa le ceara sfaturi profesorilor intr-un cadru mai placut. Pe langa lucrarile de modernizare as mai dori ca, in cazul in care voi ocupa aceasta functie, universitatea noastra sa faca parte din elitele educationale europene. Acest lucru, fara un plan bine pus la punct de cei de la conducere, greu ar putea fi realizabil.

Elena Margheoalei

Paula Puica