Uniunea Europeana in care am fost primiti cu jumatate de inima in 2007 incepe sa se schimbe la fata. Dupa prabusirea grecilor, pe care, vorba aceea, sa nu-i crezi capabili de redresare mai ales cand fac referndumuri, amenintarea crizei a preluat modelul bulgarelui de zapada. Formula “Merkozy” a incercat, in repetate randuri sa se puna de acord asupra unor planuri care sa tina la suprafata batrana Europa. Uniunea nu doar ca are nevoie de proptele, ci e in mijlocul unor reforme fara precedent.

Summitul de acum doua zile a pus pe ganduri, in unanimitate, mintile europenilor. 12 ore de negocieri nu au fost suficiente pentru ca cei 27 sa ajunga la un numitor comun. Schimbarea Tratatului de la Lisabona, pentru a introduce un mecanism care sa tina sub control criza, i-a convins pe doar pe 23 de membri, care sunt gata sa accepte conditiile tandemului Germania-Franta.

Marea Britanie, unul din membrii de baza ai Uniunii, dar in acelasi timp si unul din cei mai incomozi, situati in afara zonei euro si a spatiului Schengen, a refuzat sa spuna “Da”  proiectului european. Perspectiva cresterii puterii organismelor europene, in detrimentul guvernelor nationale, dar si supravegherea atenta a deficitelor individuale nu le-a suras britanicilor.

In conditiile date, liderii UE par ca se indreapta, dupa cum prevad analistii, spre Statele Unite Europene, care sa includa doar cele 17 state din zona euro, la care s-ar putea adauga inca sase state care aspira la moneda unica
Romania, ca ruda saraca a Europei ce este, a aderat fara tagada la noile planuri. Se pare ca nu suntem suficient de grei si de stabili in bataia vantului, cat sa ne permitem sa cantarim prea mult daca moda lor sta bine pe noi. Visul de a deschide poarta Schengenului si fantezia a de a inlocui leii din buzunar cu euro, ne impune un singur raspuns pentru toate propunerilor celor mari: da.

Promisiunea unui 2015 cu o moneda noua-n portofel e tentanta.” In zona Euro se intra cu bilet. Noi nu avem bilet, ci doar intentia de a cumpara biletul”, spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR. Si bine zice. Romania mai are inca multe probleme in bucataria proprie pe care trebuie sa si le puna la punct  si nu ar trebui sa uite ca in eventualitatea unei adoptari a monedei unice, ar fi cea mai saraca tara care a facut acest pas, cu un PIB cu 46% mai mic decat media europeana.

Intrarea in zona euro ar trebui sa inceteze a mai fi o chestiune de orgoliu, cel putin nu inainte de a trece pe la palarier. Nu e musai sa imbratisam orice curent, indiferent de directia din care vine, daca nu suntem pregatiti sa luam la pachet si zilele proaste care vin dupa orice decizie luata pe genunchi.

Intr-o tara care in care 10 lei inca se traduc prin “o suta de mii”, euro pare curata tichie de margaritar.

Georgiana Asiminii