Joi, 24 noiembrie, începînd cu ora 19:00, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și Centrul Cultural German, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din București vor prezenta, în sala de conferințe a Casei Muzeelor din Iași, spectacolul „Rose Ausländer, ultima psalmistă evreică de limbă germană”, de Edith Negulici. Manifestarea culturală va cuprinde un recital de poezie, o improvizație muzicală și o expunere a tot ceea ce reprezintă Rose Ausländer, una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul XX. Invitații speciali la eveniment sunt Maia Morgenstern, Mircea Dragoman și George Remeș.

În cadrul spectacolului, actrița Maia Morgenstern va da citire celor mai cunoscute poeme ale lui Rose Ausländer, în timp ce Rodica Gancea va cînta la vioară, acompaniată de Mihai Murariu la pian.

„Cînd am primit propunerea de a organiza spectacolul, aici, la Casa Muzeelor din Iași, din partea Teatrul Evreiesc de Stat din București, ne-am gîndit că ar fi potrivit pentru publicul ieșean. Avînd în vedere că la Casa Muzeelor sînt trei instituții speciale – Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România și Muzeul Pogromului de la Iași, toate trei cumva legate de istoria și cultura poporului evreu, pentru că e vorba de o poetă evreică, Rose Ausländer. Experiențele autoarei, regăsite în poemele sale, sînt legate de perioada celui de-al Doilea Război Mondial, de Holocaust și, bineînțeles, de Pogromul de la Iași”, a declarat Nicoleta Dabija, organizatoarea evenimentului.

Rose Ausländer a fost o poetă evreică vorbitoare de germană din Cernăuți (Bucovina), care și-a petrecut o mare parte din viață în exil, în Statele Unite și Germania. Aceasta este cunoscută pentru poemele sale scrise în timpul Holocaustului care-i descriu viața – cum a fost forțată să intre în ghetoul evreiesc, despre dezrădăcinare, pierderea identității și a legăturilor familiale. Motivele literare frecvente din opera sa sunt sărăcia, foamea, sîngele, cenușa și fumul.

Sursă foto: www.facebook.com