Duminică, 01 mai, începînd cu ora 11.00, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” din Iași vor avea loc o serie de evenimente ce marchează „Sărbătoarea liliacului”, ajunsă la ediția a  XXXVII-a. Manifestarea este coordonată de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Din seria acestor evenimente face parte și expoziția „Cîntecul amintirii”, care va putea fi vizitată pînă pe 31 mai. Închinată naturii, aceasta este compusă din ilustrații realizate de artiștii Constantin Baciu, Ștefan Constantinescu, Dimitrie Sadoveanu și Margareta Sterian, inspirate după opere sadoveniene, precum volumele Cîntecul amintirii, Nada Florilor sau Raiul.

Tot în cadrul acestui eveniment se va lansa un nou proiect cultural, intitulat „Lecturi peste Timp”, ce valorifică fonoteca Radio România Iași și Arhiva MNLR Iași. Vizitatorii îl vor putea asculta, în apropierea tufelor de liliac, pe scriitorul Mihail Sadoveanu citind din Ion Creangă, din propriile scrieri și recitînd din lirica eminesciană.

„«Sărbătoarea liliacului» este un eveniment de tradiție, cunoscut în Iași și în lumea culturală. De-a lungul timpului, la această sărbătoare au avut loc diferite întîlniri cu scriitori, personalități din diferite domenii, conferințe, lansări de carte, concerte. În acest an este o ediție mai deosebită pentru că lansăm noul proiect «Lecturi peste timp».  Pentru Muzeul «Mihail Sadoveanu» această sărbătoare deschide seria evenimentelor importante de pe tot parcursul anului”, a declarat Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf, coordonatoarea programului.

De asemenea, în cadrul sărbătorii va avea loc și o nouă activitate de educație muzeală-literară, realizată de Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal la MNLR Iași. Activitatea numită „Nada florilor de mai” va valorifica ilustrațiile prezente în expoziția „Cîntecul amintirii”, ce va putea fi vizitată pînă la sfîrșitul lunii mai.

Clădirea care găzduiește astăzi Muzeul „Mihail Sadoveanu”, inaugurat la 5 noiembrie 1980, a fost construită de Mihail Kogălniceanu la jumătatea secolului al XIX-lea. Cînd, în anul 1918, Mihail Sadoveanu s-a mutat împreună cu familia de la Fălticeni la Iași, a adus cu el cîteva fire de liliac, pe care le-a plantat în parcul clădirii. Floarea de liliac, devenită un simbol al acestui spațiu, l-a inspirat pe muzeograful Cristian Arhip să inițieze, în anul 1986, evenimentul „Sărbătoarea liliacului”, care a devenit eveniment de tradiție și care, de atunci, se desfășoară în fiecare primăvară, în perioada înfloririi acestui arbust.

Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și un om politic român.

Sursă foto: www.facebook.com/M.Sadoveanu