Miercuri, 9 decembrie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”, în cadrul Festivalului ,,Teodorenii”, a avut loc lansarea a trei volume. Moderatorii evenimentului au fost Dan Doboș, directorul bibliotecii, și Bogdan Mandache, redactor-șef al revistei „Asachiana”. Au fost lansate monografia-album Un veac în slujba comunității, numărul doi al revistei ,,Asachiana” și volumele rezultate în urma concursurilor ,,Poemele Iașului’’ și ,,Poeziile Iașului’’. Evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii a 100 de ani de la înființarea bibliotecii și a fost transmis live pe pagina de Facebook a acesteia.

În deschidere, Dan Doboș a apreciat că Festivalul ,,Teodorenii” își dorește să fie un prilej în care genurile ficționale să fie sărbătorite, plecînd de la exemplul cultural al familiei Teodoreanu. Tot el a prezengtat apoi volumul Istorie, ficțiuni, istorii ficționale, publicată la Editura „Asachiana”, ce „reunește comunicările specialiștilor, filologilor, oamenilor de cultură prezenți în conferința care s-a desfășurat acum fix o lună, în cadrul festivalului”. Tot în 2020, editura a publicat cartea Un veac în slujba comunității, despre care Bogdan Mandache a spus că reflectă „tot ceea ce ține de istoricul bibliotecii, pornind de la anul 1920” – ce a însemnat biblioteca, cum s-a constituit, cum a ajuns la un fond de carte impresionant, cum a evoluat biblioteca în ultimul deceniu. Cel mai vechi obiect care aparține bibliotecii este o ghilotină pentru hîrtie, care ,,are în sine o istorie fabuloasă”, a completat directorul Dan Doboș.

Ulterior, acesta a vorbit și despre conservarea memoriei locale „prin mai multe metode, cea mai importantă dintre ele fiind achiziția cvasi totalității cărților publicate la Iași”. Directorul a mai spus că acest demers este susținut și de jurnalistul Dumitru Șerban, de la Radio Iași, „un profesionist al interviului”, autorul unei serii de interviuri cu reprezentanți ai minorităților. Primul volum, intitulat Piloane etnice în istoria Iașului, conține dialoguri despre prezența minorităților în viața social-culturală a orașului și interviuri cu reprezentanți ai comunităților ruse, evreiești, ucrainene, armene, macedonene. Al doilea volum pe care Dumitru Șerban l-a propus în acest an este unul de interviuri cu istorici ieșeni, pornind de la Centenarul Unirii. „Sînt sigur ca la Festivalul «Teodorenii» de la anul, Dumitru Șerban va veni cu un alt volum, tot de dialoguri, poate despre tradițiile populare sau un alt domeniu pe care nu ni l-a devoalat”, a precizat Bogdan Mandache.

În a doua parte a evenimentului, Dan Doboș a vorbit despre programele culturale ale festivalului, unele devenite deja o tradiție, precum concursul literar care se adresează elevilor din județul Iași și care are ca scop editarea, la sfîrșit de an, a două volume: Poemele Iașuluiși Poveștile Iașului.

Bogdan Mandache a punctat că față de volumul de anul trecut a Poemelor Iașului s-au primit mai puține lucrări, din cauza colaborării dificile cu profesorii-colaboratori, generată de restricții și condițiile dificile de desfășurare a Festivalului. Juriul, alcătuit din prof. univ. dr. Constantin Dram, președinte, Florentin Busuioc, editor, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Gloria Lăcătușu, scriitor, Bogdan Mihai Mandache, redactor la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, a acordat trei premii: pentru secțiunea gimnaziu – Ana Iulia Sănduleanu, de la Școala Gimnazială „B. P. Hasdeu” și pentru secțiunea liceu – Mălina Elena Grigoriță, de la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” și Ioana Alexandra Țabără, de la Colegiul Național Iași. ,,Sînt poeme despre locuri ale Iașului, despre stări sufletești generate de anumite locuri”, a subliniat Bogdan Mandache.

„Poveștile Iașului” este un proiect al Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Asachi”, care își propune să încurajeze creația literară în proză, avînd ca sursă de inspirație Iașul și împrejurimile sale. Cîștigătorii desemnați pentru secțiunea gimnaziu sînt Alexia Andonesei, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” și Daria-Elena Arhire, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, iar pentru secțiunea liceu Călin Guțu, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, și Mira Zaharia, de la Colegiul Național din Iași, pentru o povestire într-un limbaj arhaic despre mitropolitul Dosoftei.

În încheiere, prezentatorii au vorbit despre revista „Asachiana”, premiată anul acesta pentru cele două numere din 2019.

Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” a fost înființată în 1920, atunci cînd Primăria Municipiului Iași a aprobat constituirea Bibliotecii, la cererea mai multor personalități, printre care Gheorghe Ghibănescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costăchescu, Sever Zotta. Dacă în perioada interbelică Biblioteca Județeană avea un patrimoniu de 24.000 de volume, în momentul de față are peste 80.000.

Festivalul „Teodorenii” este o manifestare organizată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași, în parteneriat cu alte instituții locale. La ediția de anul acesta s-au organizat testimoniale, concursuri, lansări de volume și reviste și un concert aniversar, la pian, susținut de lector univ. dr. Cristina Răducanu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Scopul festivalului este de a celebra contribuția în cultura română a fraților Ionel și Păstorel Teodoreanu. Prima ediție s-a desfășurat în 2014.