Miercuri, 14 decembrie, la ora 17:00, la Casa cu Absidă „Laurențiu Ulici” din Iași va avea loc lansarea volumului Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Dosarul Revoluției din 1989, coordonat de Andrei Ursu și Roland O. Thomasson, publicat la Editura Polirom, sub egida Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași, în parteneriat cu Editura Polirom și Revista „Timpul”.

Evenimentul va fi moderat de Cassian Maria Spiridon, președinte al Asociației „14 decembrie 1989”, Iași. Invitații care vor vorbi sînt Andrei Ursu, autoarea Andreea Bădilă, istoricul Florin Cîntic și jurnalistul Ovidiu Șimonca.

Autorii cu studii în volum sînt Andreea Bădilă, Mihai Dănilă, Luciana Marioara Jinga, Dumitru Lăcătușu, Andrei Florin Sora și Adrian-Claudiu Stoica. Studiile analizează acțiuni cu caracter terorist, de război hibrid și de dezinformare ale Securității din mai multe orașe ale țării, la momentul Revoluției din anul 1989. Autorii au cercetat arhivele, anchetele și mărturiile unor participanți activi la evenimentele din 1989.  De asemenea, au avut acces și la cîteva dosare puse la dispoziție de victime, cu certificate medico-legale și reconstituiri criminalistice și au făcut interviuri cu revoluționarii și au reconstituit unele din traseele și evenimentele din 1989.

„Într-o proporție dominantă, studiile adunate în acest volum au examinat ipoteza planului lui Nicolae Ceaușescu de a-și apăra puterea în fața unei potențiale amenințări, chiar și internă. Din analiza probelor a rezultat că pe 22 decembrie 1989 a existat o adevărată contrarevoluție declanșată de forțele loiale dictatorului în cadrul luptei de «rezistență» amintită, luptă soldată cu mii de victime. Am urmărit să identificăm elementele care se pot aplica «rezistenților», cum ar fi focuri de armă reale sau simulate, considerate de diversiune, cu scopul de a genera panică, confuzie și teroare în rândul celor implicați, în special revoluționari și militari”, a declarat Andreea Bădilă, unul dintre autori.

Volumul a reprezentat numărul inaugural al noii serii a Caietelor Revoluției. Cartea a fost lansată pe 4 octombrie și la București, pe 6 octombrie la Brăila și pe 25 octombrie la Craiova.

Andrei Ursu a fost directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 şi membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu”. El a activat ca cercetator acreditat la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). A publicat seria „Cosmetizarea «patriotică» a unui criminal” (contributors.ro, 2017) și studiile „Cine a tras în noi după 22. Studiu asupra vinovățiilor pentru victimele Revoluției Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018) și „«Discernămîntul politic și juridic» al Securității. Deghizările represiunii în timpul regimului Ceaușescu” (Noua Revistă de Drepturile Omului, 2018). A primit Premiul „GDS” (2000) și Premiul „Noii Reviste de Drepturile Omului” (2017).

Roland O. Thomasson este doctor în științe politice, cercetător independent în Statele Unite ale Americii.

Sursă foto: www.facebook.com