Joi, 25 noiembrie 2021, de la ora 14:00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, lansarea volumelor Despre identitățile Chișinăului. La eveniment vor participa scriitorii și cercetătorii Alexandru Corduneanu, Diana Vrabie, Sergiu Musteață, Cătălin Botoșineanu, Marius Chelcu și Emanuela Ilie. Moderatorul lansării va fi Valentin Talpalaru, muzeograf la MNLR Iași.

Inițiatorii și coordonatorii proiectului sunt scriitorul Alexandru Corduneanu, din cadrul Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural și conf. univ. dr. Sergiu Musteață, membru al Asociație Naționale a Tinerilor Istorici din Moldova. Evenimentul este realizat cu sprijinul Direcției Cultură a Municipiului Chișinău și al Muzeului Național de Artă a Moldovei.

„Modernitatea urbană a Chișinăului numără peste 350 de ani. Prin această serie se dorește reprezentarea adevărată a vechiului oraș, prin revocarea a diverse cercetări ale fenomenelor urbane, ale mișcărilor pregnante de protejare a patrimoniului cultural material și imaterial”, a declarat Valentin Talpalaru, muzeograf la MNLR Iași.

Seria cuprinde șase cărți. Ultimele două volume ale seriei Identitățile Chișinăului, intitulate Orașul interbelic (volumul 5) și Orașul subteran (volumul 6), reprezintă o încercare de focalizare a cercetărilor asupra unor perioade specifice de dezvoltare a orașului, precum perioada interbelică a secolului al XX-lea. Volumele cuprind zeci de studii la care au contribuit istorici, scriitori, arhitecţi şi specialişti în domeniul conservării patrimoniului cultural din Republica Moldova, România și alte țări europene. Textele abordează din perspective variate identitatea istorică și culturală a Chişinăului și vizează elucidarea unor aspecte necunoscute sau mai puțin cunoscute ale istoriei orașului din ultimele secole.

MNLR Iași este un muzeu cu sediul administrativ în Casa Pogor din Iași, clădire- monument istoric, construită între anii 1855 și 1858 și în care au avut loc celebrele întîlniri ale Societății literare „Junimea”.

Sursă foto: www.culturainiasi.ro