Hardcore Tatoo & Piercing. In Podu Ros, in spatele patiseriei Macedonia. Asa scrie pe site-ul de prezentare a lui Dragos Dinu, unul dintre putinii tatuatori din Iasi. Este membru al Asociatiei Tatuatorilor din Ungaria, unde a urmat si cursuri de profil. Se lauda cu citeva diplome si cu servicii de calitate.

Cu un tatuaj mai aproape de Dumnezeu

Dragos Dinu si-a deschis in Iasi singurul cabinet avizat care ii da voie sa exerseze meseria de tatuator si are clineti aproape zilnic. Salonul are toate avizele Ministerului Sanatatii, Directia de Sanatate Publica Iasi, iar diplomele si certificatele eliberate de catre Ungaria reprezinta garantia calitatii. Daca pentru multi dintre cei care ii calc pragul salonului tatuajul e o moda, Dragos ii contrazice: „nu poti spune ca astazi se poarta dragon, iar miine stelute”. De fapt, dragonii sint printre cele mai cerute modele de tatuaj, alaturi de litere chinezesti, stelute sau pestele „Koi”.  Fetele cer flori, trandafiri, fluturi, stelute pe glezna, partea abdominala, omoplat, iar baietii pe brate, piept, picioare, antebrate. „Isi mai fac demoni, capuri de schelet, dragoni, lei ce am facut mai inainte, jokeri, zilele trecute am facut trei ingeri si destule chestii religioase. Omul se simte mai bine, crezand ca este mai aproape de Dumnezeu cu un tatuaj pe el”, spune Dragos.

„Comunistii” si tatuajele

La un tatuaj poate lucra si foarte mult timp, in functie de complexitatea desenului pe care clientul il doreste. Cel mai mare a fost un spate intreg, din patru piese, iar cel mai mult a durat 40 de ore. „Cel mai recent tatuaj mare a fost la un baiat la care am lucrat 12 ore incontinu, de la ora 18 seara pana la ora 6 dimineata”, explica el. Clientii sai au si cereri mai aparte, printre care un tatuaj pe buza inferioara, pe interior. In astfel de situatii incep si explicatiile pe care Dragos le ofera intotdeauna: „Persoanelor care vin la cabinet si imi cer sa le fac tatuaj incerc sa le explic daca tatuajul pe care il vor nu este ceea ce ar trebui sa fie. Le dau variante, il inbunatatesc dar nu ii pot obliga sa faca ceea ce vreau eu si cred ca ar fi bine in ceea ce tine de model. Nu ii pot refuza, mai ales daca este vorba de un tatuaj mare la care as putea pierde 20-30 de milioane de lei (nr: vechi), daca sunt mici, refuz asa zise chiciurile. Vin avocati, directori, soti de judecatoare, dar si cei din clasele muncitoare care stau si strang bani cateva luni si vin si isi fac tatuaje”.

Pe linga activitatea de aici, Dragos a mai fost tatuator in Cipru. Acolo a capatat experienta cu care le lauda aici. Explica si ca la noi meseria de tatuator e foarte recenta, „pina si blugarii sint inaintea noastra” si da vina pe mentalitatea comunista inca existenta. „In Romania a fost o singura conventie de la Revolutie incoace, in Bulgaria se fac 3-4 conventii pe an unde se aduna toti tatuatorii. A fost foarte frumos la conventia din Romania pentru ca ne-am vazut cu totii si s-a formata o atmosfera frumoasa. Daca vrei sa se specializezi sint oameni specializati care te invata tehnici de tatuare”.

Arta si banul

In aceeasta meserie talentul trebuie sa fie dublu: sa stii sa desenezi, dar si sa tatuezi. Dragos vine numaidecit cu detalii: „80% reprezinta tehnica de tatuare si restul talentul la desen. E diferit sa trasezi o linie cu creionul pe hartie fata de a face linia pe piele cu o masina. Este o responsabilitate mare pentru ca persoana se poate misca si tu trebuie sa stii sa iei masina la timp”. Si la proba de talent, tot clientul e cel care jurizeaza: de la piele subtire la piele groasa, piele mai frageda, sau piele mai „tabacita”, la clienti in virsta, cum a avut aici o persoana de 67 de ani, sau in Cipru, una de 82. Grijile, spune el, ar trebui sa lipseasca: „Folosesc produse de top, tot ce inseamna calitate, precum masini «Time Machine», «Lauro Paulini» dintre cele mai bune cu garantie pe viata, culori: Intense, StarBright, Negrocrosimi, acele, gricul si tubul de unica folosinta. Inainte faceam comenzi pe internet in China dar acum se gasesc in alte trei locuri din Romania. Anul trecut s-a dat o lege speciala pentru cabinetele de tatuare si piercinguri si asa a fost posibil sa deschid salonul”.

Madalina Trascovschi

***

Pretul unui tatuaj se calculeaza la centrimetri patrati. Si atunci cind decizi sa-ti imprimi unul pe piele, dar si atunci cind te razgindesti si-l dai jos. Pentru un tatuaj, se plateste in jur de cinci lei pe centrimetru patrat, iar scoaterea unuia costa de 40 de ori mai mult, adica in jur de 200 de lei pe centimetru patrat. Alte diferente, in afara de cea de pret, sint cele de durere.

Atentie la tatuajele de apartament

„Tatuajele trebuie privite cu rezerva pentru ca inseamna introducerea de substante chimice in organism. Exista riscuri, fie ca persoana respectiva sa faca alergie, intoleranta, si apoi conteaza foarte mult cine face tatuajul. Trebuie facut in servicii care sa aiba un ABC farmaceutic si medical, sa stie sa lucreze in conditii de asepsie; cabinetul sa fie controlat de Sanepid. Nu e recomandat in apartament de bloc, in care empiric el stie ca trebuie sa lucreze in conditii de asepsie, dar daca se intampla ceva cine il trage la raspundere? Atunci cand oficializezi o persoana printr-o diploma atunci el iti face o lucrare cu mult mai multa siguranta si mai implicat in regulile de combatere a unor efecte secundare generate de aplicatiile de tatuaj. Vin persoane la consultatii, dar eu nu am fixat privirea si n-am constientizat acel tatuaj pentru ca a devenit un obicei, o conduita aproape cotidiana.

Daca nu este facut cu grija si este facut pe un loc care are niste nervi sau leziuni precanceroase trebuie monitorizate cu foarte mare grija pentru ca exista riscul de traumatizare a zonei respective, iar persoana care se ocupa de facerea tatuajului ar trebui sa stie. Daca o persoana vine si vrea un tatuaj intr-un loc unde este o alunita iar el nu stie ca alunita poate fi cancerigena, tatuatorul ar trebui sa stie.

Tatuajele se pot scoate doar in servicii de dermatologie si sa se faca de catre specialisti dermatologi sau cosmetologi. Trebuie sa se lucreze in conditii de laser, de laser chirurgical in niste formule speciale.Am inteles ca in Iasi este colega mea profesor doctor Anca Zbranca care scoate aceste tatuaje cum spune in spoturile publicitare. Dar si scoaterea unui tatuajelor inseamna un traumatism. Problema se pune, ce amprenta raman dupa ce ai scos tatuajul pentru ca ramai cu urmari, nu se pot scoate fara a ramne semn. Daca te saturi de aceste tatuaje si vrei sa le scoti, se scot cu niste riscuri, de a ramane cu urme, de a face o cicatricie hipertrofica, de a se suprainfecta o zona. Trebuie sa te gandesti foarte bine inainte de a incepe un demers de tatuare a pielii.”

CONSTANTIN TITIANA, doctor primar dermatolog la ‘Policlinica pentru elevi si studenti’ din Iasi