Cu toate ca zona Moldovei este cunoscuta ca una dintre cele mai sarace din tara, sportivi ieseni care ajung sa faca performanta sunt descoperiti an de an de antrenorii de la centrele de selectie si pregatire a viitorilor componenti de echipe de seniori sau de loturi nationale. Incepand cu fotbalul si terminand cu scrima, orasul Iasi are potential in a da tineri talentati pentru echipele senioare, numai ca problema banilor sunt motivul principal pentru a impiedica performanta in acest oras.

La sportul rege, fotbalul, sunt inscrisi cei mai multi juniori care practica un sport de echipa. La cluburile: Politehnica Iasi, Liceul cu Program Sportiv (LPS), Noua Generatie, Luceafarul si Clubul Sportiv Navoby sunt inscrisi copii de la 6-7 ani si pana la 18 ani, iar numarul lor ajunge la 1100 doar la nivel de oras Iasi. La inceput, primele cluburi care pregateau junior erau doar primele doua. Pe parcurs, au aparut altele particulare iar numarul copiilor care practica acest sport a crescut de la an la an. Cu toate ca numarul cluburilor de fotbal s-a triplat, numarul copiilor care practica fotbalul a scazut. Motivul principal al scaderii numarului de juniori este finantarea de care au parte. Pana la varsta de 14-15 ani, parintii le asigura tot ce au nevoie pentru a se pregati in conditii bune pentru performanta, iar astfel, lunar, se ajunge ca un parinte sa scoata din buzunar suma de 200 de lei pentru a sustine copilul sa practice fotbalul. S-a ajuns ca performanata unui junior sa se masoare in venitul parintilor pentru ca juniorul nu mai poate veni la club pentru pregatirea necesara. Liviu Petrache, un fost component al formatiei Politehnica Iasi din anii ’90 este de parere ca daca nu ar fi sustinerea parintilor, numarul juniorilor s-ar reduce semnificativ. „Toti copii care sunt pregatiti de mine sunt sustinuti 90% din banii parintilor si 10% din sponsorizari. Din partea institutiilor iesene nu am primit niciun ban sau cand ni s-au dat au fost prea putini”, a declarat Liviu Petrache, antrenor juniori

O alta problema cu care se confrunta fotbalul la nivel de centre de juniori este terenul de pregatire. In Iasi sunt doar trei terenuri de fotbal: Copou (foto), Tineretului si Tepro, pe care se pregatesc toti tinerii care apartin cluburilor iesene, dar care si acestea sunt depasite ca dotari. „Chiar daca exista problema fondurilor si copii sunt din ce in ce mai putini, si cu cei pe care ii avem nu ne putem pregati cum trebuie. La cluburile care investesc in performanta situatia este alta. In fiecare cartier sunt terenuri de sport, iar copii fac sport ca si cum s-ar juca. Exista cineva care ii observa, vede doi- trei copii talentati, ii ia si ii aduce la club si de acolo se nasc jucatori buni. La noi, parintii isi aduc copii la club si daca vor si le place, ei raman”, a explicat Adrian Ambrosie, antrenor la ACSMU Politehnica Iasi II. Chiar si asa, ar fi nevoie de o dublare a centrelor de pregatire, cum este cea din jurul Stadionului „Emil Alexandrescu” din Copou, pentru a se putea pregati cum trebuie toti cei peste 1000 de juniori.

Se cunoaste faptul ca in jurul fotbalului se invart sume foarte mari de bani, care ajung la ordinul zecilor de milioane de euro, dar banii acestia sunt doar pentru echipele de seniori si pentru ce care isi permit astfel de bugete. „Fotbalul iti poate asigura un salariu decent, care poate fi mai mare decat media pe tara. Este adevarat ca se vehiculeaza sume de transfer foarte mari si salarii de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro si atunci se creeaza ideea ca fotbalul are. Si atunci sportul a ajuns sa fie categoria cea mai marginalizata cand vine vorba de alocarea de fonduri si nu se gandesc ca juniorii nu au parte de sumele care se invart in fotbalul mare”, a precizat Adrian Ambrosie.

Antrenorii si conducatorii cluburilor de juniori din Iasi isi pun mare incredere pe noul proiect „Academia Mircea Lucescu”, care va avea startul in luna decembrie a.c., odata cu vizita la Iasi a celui care a dat numele viitoarei grupari fotbalistice. Prin aceasta scoala de fotbal, se vrea crearea unui centru prin care sa fie selectionati cei mai buni juniori de la echipele de club existente. Odata cu sustinerea din partea lui Mircea Lucescu, se asteapta o noua sursa de finantare din partea actualului antrenor al echipei ucrainene Sahtior Donetk.

Micii baschetbalisti se pregatesc in sali inchiriate

Baschetul, dupa fotbal, are cea mai mare audienta atat in mass media cat si in salile de sport. Acest lucru se vede si in numarul juniorilor care practica baschetul in Iasi. Aproximativ 200 de baieti si fete de la Clubul Scolar Sportiv „Unirea Iasi” se pregatesc pentru performanta in sali inchiriate din reteaua scolara (foto), iar sustinerea financiara vine din partea comitetelor de parinti si, mai putin, din sponsorizari. Cu toate ca inca se mai pregatesc sportivi care au rezultate deosebite, spre exemplu, patru juniori de la clubul iesean au ajuns la echipa de seniori CS Politehnica Iasi, iar formatia sub 16 ani a clubului iesean a devenit, in editia 2009-2010, campioni nationali, banii veniti din partea autoritatilor intarzie sa apara. Ba mai mult, li s-a spus in nenumarate randuri antrenorilor de la echipele de juniori ca nu ii interseaza performantele obtinute si chiar daca copii de la acest club sportiv sunt cooptati la echipe senioare sau convocati la loturi nationale, sprijinul financiar merge tot la echipa mare, chiar daca aceasta nu are aceleasi performante ca cei mici. „Cu toate ca nu avem sustinere din partea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, noi ne facem treaba in continuare si o sa descoperim talente si o sa pregatim tineri pentru baschet. Numai ca, daca situatia cu privire la fonduri va continua, ma tem ca vom fi, in continuare, pepiniera cluburilor care investesc in sport. Multi jucatori talentati au plecat la cluburile din Bucuresti. Ultima data, o serie de patru sportivi au fost transferati la CS Dinamo, din capitala. Pana la varsta de 18 ani, parintii au toata autoritatea asupra copilului si daca primeste conditii de pregatire si un salariu care ajunge si la 500 de euro, noi nu-i putem impiedica pe copii sa plece la cluburi care investesc in juniorii de la baschet”, a declarat Anatolie Lupu, directorul sectiei de baschet de la Clubul Sportiv Scolar „Unirea” Iasi.

Lipsa acuta de junior talentati se vede si la echipele de seniori care activeaza in ligile nationale. Echipa de baschet masculin CS Politehnica Iasi ocupa ultimul loc in Divizia A, iar cea feminina se lupta doar pentru a scapa de retrogradare si spera la un loc de play- off.

Handbalul, un sport pe cale de disparitie

Dintre sporturile de echipa din Iasi, handbalul se prezinta cel mai rau. Acest lucru se poate vedea din numarul juniorilor care mai practica aceasta disciplina. Daca in trecut, exista atat echipa de seniori masculina cat si feminin, astazi doar formatia masculina, antrenata de Costel Schender, mai evolueaza in campionatul intern, dar in divizia secunda. „Situatia la nivel de juniori care practica handbalul este jalnica. Pepiniera noastra, scolile, nu ne mai furnizeaza junior la aceasta disciplina sportiva si tocmai din acest motiv nu avem de unde alege jucatori pentru echipa mare. Cel putin in Iasi, handbalul are o baza slaba de selectie de doar cativa zeci de copii si tocmai acest lucru a dus la disparitia echipei de handbal feminine, iar cea masculina a ajuns in divizia a doua”, a explicat Costel Schender, antrenor la Politehnica Iasi.

Tehnicianul formatiei iesene a vrut sa le asigure masa si cazarea pentru doi juniori care locuiesc in judetul Iasi, dar cand au auzit ca trebuie sa munceasca si sa se pregateasca adecvat, au refuzat oferta motivand ca acasa sunt pusi la efort. Acesta ar fi un exemplu de refuz de a practica handbalul, iar un altul ar fi banii foarte putini cu care sunt remunerati jucatorii de la echipele de seniori. Cel mai bine platit jucator din Romania are un salariu de zece ori mai mic decat cel mai prost platit jucator de fotbal de la un club din Bucuresti.

Popicele nu mai sunt doborate in numar mare

Singurul club sportiv din Iasi care are dotarile necesare practicarii unui discipline de echipa este CFR Iasi. Renovat in anul 2008 si adus la standardele de competitii internationale, arena din cartierul Alexandru detine cea mai buna suprafata de joc din tara pe care se poate juca popice. Chiar daca aceasta suprafata de joc poate oferi toate conditiile necesare juniorilor care vor sa incerce sau sa practice popice (foto), numarul tinerilor inscrisi la clubul Olimpia ACB CFR Iasi a scazut de la 60- 70 de juniori, in urma cu zece ani, la doar 17 tineri. Si in acest caz, motivul principal este lipsa banilor. Sponsorul principal, Cai Ferate Iasi, le pune la dispozitie celor care doresc sa faca performanta echipament sportiv, prin aceasta urmarindu-se scutirea parintilor de la cheltuielile in plus. „Parintii nu platesc nicun ban pentru ca copii lor sa practice acest sport. Numai ca atunci cand vine vorba de performanta, cheltuielile nu mai sunt suportate in totalitate de club. Noi suntem multumiti ca ei vin la popice mai ales ca ei vin mai din timpul liber, mai de placere. Multi dintre tutorii lor ii trimit la noi sa faca sport pentru ca ei sa nu umble prin alte parti. Este o disciplina interna care intareste organismul copilului si il formeaza pentru viitor”, a explicat George Covasala, antrenor de tineret la popice.

Chiar daca numarul juniorilor este mic, sunt tineri ca, de exemplu, Andrei Vieru, Gheorghe Buhus sau Ionut Condrea care au obtinut locuri fruntase la competitiile interne de anul acesta si au fost recompensati cu sume de bani care nu depasesc 600 de lei. „Problema este ca este dificil sa ajungem cu juniorii la performanta. Ceea ce a fost pana acum ca juniori talentati nu ma mai pot baza pe ei pentru ca au depasit varsta de 23 de ani, baremul de la aceasta categorie. Eu trebuie sa vin din urma cu altii care sa suplineasca trecerea lor la seniori. Datorita bazei de selectie din ce in ce mai redusa, imi va fi greu sa formez alti jucatori care pot fi component ai echipei mari”, a explicat George Covasala. Paradoxal scaderii numarului de junior, echipa de seniori a clubului a obtinut doua titluri consecutive de campioni nationali in editiile 2007-2008 si 2008-2009, iar in acest sezon s-au calificat si in Liga Campionilor la popice dar au fost exclusi printr-o modificare a forului european care conduce aceasta disciplina.In orice sport practicat de juniorii din Iasi intalnim problema banilor. Fondurile alocate sportului merg catre echipele de seniori si cand institutiile abilitate sa sustina aceasta disciplina li se cere un punct de vedere, invoca motivul crizei financiare. „Noi stim ca mare parte din bazele sportive aflate pe raza Municipiului Iasi sunt depasite ca termen de functionare. Pe ordinea de zi nu avem niciun proiect care sa vizeze reconstructia sau renovarea acestora. Ne dorim ca sportul sa fie sustinut incepand cu juniori si terminand cu echipele de club, dar banii primiti de la Ministerul Tineretului si Sportului sunt insuficienti pentru a acoperi toate aceste nevoi. Din ceea ce primim, incercam sa asiguram plata salariilor si a utilitatilor lunare”, a declarat Mihai Chirica, director tehnic la Primaria Municipiului Iasi.

Cu toate ca ne plangem ca nu avem echipe de club care sa fie pe primele locuri in competitiile interne sau internationale si sunt echipe mici ca CS Otopeni, Victoria Branesti sau Unirea Urziceni care au obtinut performante care intrec orasul Iasi la unele categorii sportive, situatia actuala ne arata urmatorul fapt: atat timp cat bugetele alocate juniorilor nu vor creste, nu putem avea pretentia sa avem echipe senioare de club cu rezultate pe masura unui oras care este al doilea ca populatie din Romania.

Mihai Capraru