„Hoti, criminali, violatori” asa sunt descrisi romanii in presa italiana. Copii sunt agresati de catre colegii lor in scolile din Italia, chiar si un reporter italian, care s-a dat drept roman, a fost atacat de conationalii sai. Cum este, insa, o zi din viata unui italian in Romania, aceasta este intrebare pe care am adresat-o mai multor studenti din Iasi. Un reportaj realizat de reporterii CuzaNet.

Este ora noua fara un sfert cand suna alarma ceasului desteptator. Din cauza diferentei de fus orar Masimmo se trezeste mai greu, chiar daca este vorba doar de o ora.Urmeaza micul dejun, insa painea asteapta la magazin. Conversatia cu vanzatoarea este cam dificila: „Vorbesc in engleza si un pic in romana, romanii cateodata ma inteleg, cateodata nu. Fetele sunt mai timide, dar baietii, in general, sunt de treaba si vorbesc deschis. Sunt tratat foarte frumos, iar oamenii imi zambesc mereu. Ma descurc cu preturile, sunt OK si nu am fost niciodata inselat. Romanii sunt cinstiti si dau resturi exacte, primesc mereu chiar si acele monede micute, de un ban”, sustine Masimmo Silechia, student venit in Romania prin intermediul Programului Erasmus la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iasi.

Massimo Silechia: „In scris, romana este asemanatoare cu italiana”

Odata ajuns la facultate se termina problemele legate de limba. Aici, studentii sunt de diferite nationalitati: germani, greci, francezi si vorbesc in engleza: „Pot citi, insa nu si sa vorbesc romana. Am probleme cu Sh, Tz. In scris, romana e asemantoare cu italiana. Cat despre programa, este la fel si invat aceeasi materie ca si in Italia. Singura problema este ca profesorii parca sunt vorbiti, stabilesc orele doar vinerea”, a adaugat Massimo.

Dupa terminarea cursurilor, avem ocazia sa gustam mai mult din cultura romaneasca. Studentii strainii din Iasi, dupa cum ii numeste Massimo, care sunt cazati in acelasi camin, merg impreuna sa manance. Tochitura, mamaliguta, sarmalute, ciorba sunt doar cateva dintre felurile preferate de mancare romaneasca. Alaturi de ei mai iau masa studenti din alte tari care participa la conversatii:„ Cel mai mult imi place in Iasi ca aici poti gasi la orice colt chiar si mancare de post, spre deosebire de alte orase ale Romaniei, cum ar fi Bucurestiul. Sunt ortodox si fiindca suntem in Postul Pastelui, ma abtin de la carne, lapte si oua”, dupa cum a povestit Renos Retsinas, student grec venit prin acelasi program la Facultatea de Medicina a Universitatii „Gr. T. Popa” (UMF) din Iasi.Cum arata, insa, Romania prin ochii acestor tineri?. „Prima data am ajuns in Cluj, apoi am trecut si prin sate si am ramas uimit de saracia de pe acolo. Am fost cu colegii de camera intr-o excursie in Carpati, am vizitat Piatra Neamt. In general, e prea mare diferenta intre saraci si bogati, dar sunt obisnuiti sa traiasca in acelasi loc. In Bucuresti, de exemplu, vezi oameni saraci care isi cumpara masini luxoase”, povesteste Giorgio Zampini student venit din Italia la aceeasi facultate ca si Renos. Aceeasi parere despre Bucuresti este sustinuta si de Pia Lorina Maier, studenta de nationalitate germana a Facultatii de Sociologie din cadrul UAIC. Ea compara capitala cu „America Latina, este la fel de aglomerata si de murdara, in comparatie cu Iasiul unde totul pare sa fie pus in ordine”. Italienii de aici sustin ca romanii din Italia sunt discriminati si asta pentru ca „Deseori sunt confundati cu romii, e vorba despre denumirea rom- roman. Multi oameni din media nu fac diferenta intre acesti termeni. Eu in schimb, nu m-am luat niciodata dupa aceste voci. Cred ca sunt cazuri si cazuri”, a afirmat Tomasso Grano, student venit din Italia la Facultatea de Medicina a UMF. Despre situatia romanilor a vorbit si Massimo Silechi, care declara ca in Iasi: „Nu am vazut niciodata romani cersind, sau tigani cu copii dupa ei care stau la colt de strada si asteapta mila trecatorilor. Mi se pare ca acestia sunt foarte crunt discriminati si ar trebui sa ia masuri in aceasta privinta”.

Unora le plac… manelele

Ca orice studenti, si Erasmusii acestia pretuiesc din plin timpul liber. Printre cluburile preferate se numara cele din centru: Dublin Pub si Office: „Cand e frumos afara, ma distrez la fel de bine ca in Italia. Nu imi place ca in unele cluburi nu prea este lumina, spre deosebire de cum este in Italia. Sunt cluburi diferite. Nu imi plac cluburile cu scari, mergi ce mergi, si de-odata BUF, cazi pe scari, cum am patit eu de altfel (rade) ”, ne marturiseste Massimo Silechia.

Cat despre muzica: „ Este diferita aici fata de cluburile din Italia sau Germania. Acolo se dau cele mai noi hituri, pe cand aici poti dansa inclusiv pe « Bailando, Bailando», ne povesteste dansand Pia. Aceasta marturiseste si ca „I love manelele! Le-am ascultat prima data in tren, cand niste baieti le ascultau la telefon. Toata lumea era contrariata, insa mie mi-a facut mare placere.”

Sorin Gaita: „In Romania, cetatenii italieni au aceleasi drepturi ca si cei romani”

In legatura cu modul in care sunt tratati italienii in Romania, am stat de vorba cu Sorin Gaita, Seful Serviciului de Imigrari din Iasi: „In mare, cetatenii italieni veniti in Romania, au aceleasi drepturi ca si cetatenii romani si ca cei romani din Italia. Ei sunt tratati ca orice alt cetatean al Uniunii Europene. Nu trebuie sa procedam la fel ca autoritatile italiene”.

De la 1 ianuarie 2007 si pana la data de 26 martie a.c., in Romania, sunt 140 de italieni cu certificat de inregistrare, dintre care 44 desfasoara activitati dependente si independente, respectiv: comercianti, angajati in diferite domenii sau din culte si umanitari. Sapte dintre ei au carti de rezidenta, obtinute dupa sederea de cel putin cinci ani pe teritoriul Romaniei. In prezent, in Iasi sunt 21 de studenti, fiind de departe cei mai multi, urmati de germani si greci.

Comparativ cu anul trecut numarul imigrantilor este in continua crestere. Sorin Gaita a adaugat ca: „Nu o sa vedeti italieni veniti aici ca si muncitori. Am vazut unii ca si farmacisti sau medici, am ramas surprins. Probabil deoarece erau specializati pe anumite domenii”, dupa cum a sustinut seful serviciului de Imigrari din Iasi.

Andreea Axinte

Stefana- Cornelia Barbacariu