Din presa britanica si americana aflam astazi ca in America se pregatesc controale in ceea ce priveste utilizarea analgezicelor, SUA se confrunta cu critici internationale datorita zvonului care anunta ca NSA a monitorizat conversatiile telefonice a unor lideri mondiali si ca Marea Britanie ar putea fi anchetata in urma atacului Talibanilor din Afganistan aspura bazei militare Camp Bastion.

The New York Times (www.nytimes.com)

Editia online anunta astazi ca Administratia Drogurilor si a Alimentelor a recomandat controale stricte in ceea ce priveste modul in care medicii prescriu analgezice, urmand ca modificarile sa apara incepand cu anul viitor. Miscarea apare in urma unei dezbateri ce s-a intins pe durata a 10 ani, aici fiind incluse si discutiile cu privire la abuzul de droguri. Medicamentele ce urmeaza a fi reduse din retetele pacientilor sunt cele care contin hidrocodona si oxycodona (opioide care creeaza dependenta), adica aspirina sau acetaminofenul, analegezice folosite de medici pentru tratarea leziunilor, artritei ori a durerilor dentare. Potrivit datelor federale, analgezicele, narcoticele si opioidele au provocat trei sferuri din numarul total de decese din 1999 pana in prezent, datorita supradozelor.

The Guardian (www.theguardian.com)

Editia online anunta ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a monitorizat conversatiile telefonice a 35 de lideri mondiali, potrivit unui document furnizat de Edward Snowden, fostul membru al serviciului de spionaj CIA si NSA. Documentul mai noteaza ca un anonim provenit din oficialitatile americane ar fi predat agentiei peste 200 de numere, printre care si cele 35, fara sa numeasca insa persoanele. Pe baza acestei fapte, a izbucnit un scandal intre cancelarul german Anghela Merkel si America, acuzand tara de exploatare a telefonului sau mobil. Desi purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, neaga aceasta fapta, The Guardian sugereaza ca NSA monitorizeaza curent telefoanele liderilor pentru mentinerea securitatii si a relatiilor economice, urmarea actiunii fiind montarea de tensiuni diplomatice intre americani si aliatii sai.

The Independent (www.independent.co.uk)

Publicatia anunta ca Parlamentul american este preocupat de atacul de la Camp Bastion (principala baza militara britanica din Afganistan) din septembrie 2012, in urma caruia doi puscasi marini au murit si au fost raniti 16 militari din SUA si Marea Britanie. Atunci, 15 talibani imbracati in uniforme au patruns in baza militara si dupa cinci ore de lupta au ucis si au ranit soldati si au distrus o intreaga escadrila de avioane Harrier.  Comitetul Comun al Apararii din SUA ar putea lansa o ancheta in ceea ce priveste culpabilitatea Marii Britanii in acest caz, dupa ce aceasta ar fi refuzat cu ceva timp inaintea atacului sa plateasca pentru protectia aerodromului.