Ieri, 22 octombrie a.c., a avut loc vernisajul expozitiei de pictura “Maestri de ieri si de azi”. Evenimentul a fost oganizat de catre Universitatea de Arte “George Enescu”(UAGE) din Iasi si de Complexul Muzeal “Moldova” din Iasi, in parteneriat cu Galeriile de Arta “Dana”. Expozitia este dedicata implinirii a 150 de ani de invatamant artistic modern la Iasi si infiintarii primei Pinacoteci Nationale.

Evenimentul, care a inceput la ora 17.30, a fost moderat de conf.univ.dr Ilie Bostan de la UAGE. Invitatul special a fost academicianul Dan Haulica, aflat la Iasi pentru festivitatea de primirea a titlului onorific de Doctor Honoris Causa din partea acestei institutii de invatamant.La aceasta manifestare au participat reprezentanti ai universitatii, dar si cei ai mediului artistic, precum pictorul Dan Hatmanu.

Dan Haulica: “Sa punem laolalta interese obiective ca sa obtinem responsabilizare in pastrarea si formarea culturii”

Rectorul UAGE, prof. univ. dr. Viorel Munteanu a fost primul care a deschis evenimentul cu un discurs. “Astazi este o dubla sarbatoare. Atat de bine s-au impletit.evenimentele de la universitate si de aici, incat totul s-a potrivit”, a precizat acesta.

A urmat discursul Lacramioarei Stratulat, directorul complexului muzeal “Moldova” din Iasi, in care a caracterizat evenimentul drept “o solidaritate si o prietenie pentru frumos”. Cu aceasta ocazie, a mai mantionat si faptul ca lucrarile de renovare la Palatul Culturii vor depasi termenul limita, “din motive obiective” urmand sa se finalizeze peste doi ani.Tot in deschiderea evenimentului, patronul Galeriilor de Arta “Dan”, Mihai Pascal a multumit pe aceasta cale “colectionarilor care au facut posibila aceasta expozitie prin imprumutarea acestor capodopedere pentru a fi expuse”.

Cel care a incheiat seria de discursuri a fost academicianul Dan Haulica. Acesta a vorbit despre rolul artei si al culturii in formarea noii generatii.“Aceasta expozitie reprezinta ceea ce au dat mai bun generatiile trecute si e de datoria noastra sa le pastram operele si sa le respectam munca. Si pentru asta, trebuie sa existe o continuitate intre generatii. Sa punem laolalta interese obiective ca sa obtinem responsabilizare in pastrarea si formarea culturii”, a punctat acesta.

La finalul evenimentului, participantii au fost serviti cu un pahar de vin rosu si cu aperitive.

Expozitia “Maestri de ieri si de azi” va fi deschisa pana pe 1 decembrie a.c. la Galeriile de Arta “Dana” din strada Prof. Cujba, nr.17. Ea reuneste lucrari de pictura, sculptura si grafica ale artistilor formati la Scoala de Arte Frumoase din Iasi de la infiintarea sa, la 26 octombrie 1860 si pana in prezent. Multe dintre aceste lucrari de arta fac parte astazi din valorile patrimoniale ale Muzeului de Arta din Iasi, infiintata o data cu Scoala de Arte Frumoase, numita pe atunci Pinacoteca Nationala. Atat Scoala de Arte Frumoase, cat si Pinacoteca Nationala din Iasi au fost primele institutii de acest gen din Romania, fiind inaugurate la scurt timp dupa Unirea din 1859 – la 26 octombrie 1860.

Coordonatorii acestui proiect sunt conf. univ. dr. Ilie Bostan de la Universitatea de Arte George Enescu Iasi, muzeograf Minola Iutis de la Muzeul de Arta Iasi si Smaranda Bostan din partea Galeriilor de Arta “Dana”.

Roxana Maciuca