Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează în perioada 29 octombrie-20 noiembrie cea de-a XL-a ediție a expoziției de flori, fructe și semințe „Flori de toamnă”. Evenimentul marchează aniversarea a 200 de ani de la nașterea profesorului Anastasie Fătu, cel al cărui nume îl poartă Grădina Botanică din Iași, și împlinirea a 160 de ani de la fondarea primei Grădini Botanice din România.

Inaugurarea expoziției a avut loc sîmbătă, 29 octombrie, la ora 11.00, în sera expozițională a Grădinii Botanice. La eveniment au participat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, studenți, dar și numeroși ieșeni.

În deschiderea expoziției, prof. univ. dr. Cătălin Tănase a prezentat colecțiile de crizanteme ale Grădinii, cu o valoare patrimonială deosebită. „Pînă astăzi, s-au succedat aproape trei generații care au avut grijă ca aceste plante să bucure inimile dumneavoastră an de an. Știm sigur că cei care vizitează Grădina Botanică în această perioadă, de cîțiva ani, pe lîngă crizantemă, «regina» toamnei, au remarcat și alte specii de plante, de asemenea cu valoare decorativă, în egală măsură și științifică, cum ar fi soiurile de varză decorativă, ardei decorativi și dovleci”, a subliniat acesta.

crizanteme

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC a explicat apoi că în prezent situația Grădinii Botanice se află în atenția conducerii universității, mai ales sub aspectul securizării regimului juridic al acesteia.
„Altcumva, mai aflăm că mai apare un moștenitor de acum nu știu cîte sute de ani și ne trezim cu vreo citație, că ne mai revendică cineva vreo parte din Grădina Botanică, deși, cu regret, știm cu toții că anumite zone au fost obținute, retrocedate, și în felul aceasta Grădina Botanică a suferit o diminuare de întindere. În același timp, avem bună parte din autorizări și actele necesare, deoarece am vrea ca la intrarea în Grădina Botanică, nu numai în partea dreaptă să fie ghișeul unde se plătește o taxă, ci și pe partea stîngă să amenajăm un spațiu unde vizitatorul să poată servi un ceai, o cafea, să se poată relaxa”, a explicat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

La finalul festivității, membrii Coralei „Universitas” a UAIC au susținut un concert de muzică românească, sub coordonarea dirijorului Alexandru Darie.

Expoziția din acest an cuprinde numeroase specii de crizanteme, cum ar fi crizantema alimentară, aromatizantă, crizanteme folosite în extracția de insecticide, crizantema medicinală și crizantema folosită în China pentru aportul de pigment în obținerea de noi soiuri. De asemenea, sînt expuse și soiuri românești, obținute în serele Grădinii Botanice (tufănele sau dumitrițe), dar și soiuri timpurii de crizanteme.
Vizitatorii pot admira și multe soiuri de varză decorativă, ardei ornamentali, castraveți țepoși africani, castravetele amar, tărtăcuța șarpe, introdusă pentru prima dată în colecție, dar și 140 de eșantioane de fructe și semințe.

Cea de-a XL-a ediție a Expoziției „Flori de toamnă”, organizată de Grădina Botanică din Iași, se înscrie în programul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la fondarea universității ieșene.
Publicul va avea acces zilnic, între orele 9.00-17.00, pînă duminică, 20 noiembrie. Prețul unui bilet este de 5 lei, iar pentru grupurile organizate este de 3 lei. Fotografiatul este liber.