Duminică, 27 noiembrie, la Muzeul Unirii din Iași a avut loc lansarea enciclopediei Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020), organizată în parteneriat cu Asociația Unlimited Connections. Manifestarea a fost moderată de istoricul Dumitru Vitcu, iar volumul a fost prezentat de acad. Victor Spinei și de prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Evenimentul a fost deschis de acad. Victor Spinei, care a povestit despre personalitățile importante ale Marii Unirii, dar care a și prezentat enciclopedia. Acesta a vorbit despre cît de implicați au fost autorii în scrierea cărții, dar și despre structura, forma volumului și motivele pentru care a apărut sub acest aspect. Acesta a adăugat că vede „acest volum ca un omagiu pentru întemeietorii Marii Uniri, pentru cei care au vărsat sînge pentru cîștigarea războiului, dar și pentru contemporanii noștri care, fără să fie impulsionați de factori politici, au acționat și au realizat lucruri frumoase din aproape toate ungherele țării”.

Manifestarea a continuat cu intervenția profesorului Petronel Zahariuc, care a vorbit despre monumentele importante, din întreaga Românie Mare, dedicate Centenarului Marii Uniri și personalităților asociate acestuia, despre care s-a scris în enciclopedie. Unul dintre acestea este monumentul de la Chișinău dedicat celor trei martiri ai neamului – Simion Murafa, Alexei Mateevici și Andrei Hodorogea.

La invitația moderatorului, prof. univ. dr. Dumitru Vitcu, au vorbit apoi cîțiva dintre coautorii enciclopediei. Aceștia au povestit despre cum au ajuns să lucreze la acest volum, toți fiind „recrutați” de autorul coordonator, istoricul Ion I. Solcanu, și despre procesul de scriere, adăugînd scurte precizări despre contribuția lor. „A fost o provocare foarte mare, dar am lucrat foarte strîns, pentru că acesta este stilul de lucru al profesorului Solcanu”, a declarat Valentin Ciorbea, coautor al enciclopediei.

Lansarea s-a încheiat cu discursul istoricului Ion I. Solcanu, care a amintit cît de mult contează Marea Unire pentru istoria României de azi. În final, acesta a explicat motivul alcătuirii volumului: „De ce am făcut această carte? Românul trăitor pe pămînt, îi este dator românului de sub pămînt”.

Enciclopedia Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014 – 2020) este dedicată eroilor ce au luptat pe fronturile de întregire a României și întemeietorilor Marii Uniri. Lucrarea, inedită în istoriografia românească, este structurată în trei părți. Prima parte cuprinde, pe parcursul a 17 capitole, cărțile de autor, edițiile de documente, memoriile, jurnalele, volumele coordonate, articolele și studiile apărute în volume și reviste de specialitate în perioada 2014-2020, dedicate temei amintite. În cadrul acestor capitole au fost inventariate aproximativ 9.000 de titluri publicate atît în țară, cît și în străinătate. Cea de-a doua parte este intitulată „Manifestări științifice dedicate Războiului de Întregire și Marii Uniri la Centenar”. Cea de-a treia și ultima parte inventariază „Monumente și însemne comemorative/aniversare închinate eroilor Războiului de Întregire și făuritorilor Marii Uniri”.

„Lucrul efectiv la acest volum a durat trei ani împliniți. Aproape luni de zile a fost o muncă de concepție pentru că am conceput lucrarea ca atare și după ce am conceput lucrarea și am găsit un sponsor care să sprijine financiar o asemenea întreprindere de deplasări, cu documentări și apoi constituirea echipei, următoarele 4 luni de zile au constat într-o muncă de concepție pe care mi-am asumat-o, apoi le-am oferit-o colegilor. I-am întrebat dacă sunt de acord să se înhame la un asemenea demers științific. Au facut-o ,cu drag, cu pasiune și firește că le mulțumesc tuturor. Această carte este cea mai importantă și marcantă creație din întreaga mea carieră”, a declarat istoricul Ion Solcanu, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Volumul este semnat de Ion I. Solcanu (coordonator), Adrian Bogdan Ceobanu, Vasile Ciobanu, Valentin Ciorbea, Mihai Drecin, Ion Giurcă, Corneliu Pădurean, Anatol Petrencu, toți profesori universitari și cercetători din Iași, Sibiu, Constanța, Oradea, București, Arad și Chișinău.

de Ludmila ȚURCANU și Gabriela RUSU