La Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a avut loc, pe data de 14 noiembrie a.c., o festivitate de premiere in cadrul careia s-au acordat premii pentru intreaga activitate prof.univ.dr.ing. Alfred Braier, prof. univ. dr. ing. Vitalie Belousov si prof. univ. dr. ing. Hugo Rosman. Evenimentul a inceput la ora 12:00 si s-a desfasurat in Sala de Conferinte a TUIASI. Premiile au fost decernate de catre prof. univ. dr. ing. Anghel Stanciu, presedintele Senatului, iar la eveniment a fost prezent doar prof. univ. dr. ing. Vitalie Belouso, restul premiantilor si-au trimis gandurile de multumiri prin intermediul unor mesaje. „Atunci cand am intrat tanar student in 1949 ne puneam problema cum se va dezvolta Politehnica in viitor? Si era un obiectiv foarte important sa numere 5.000 de studenti. Mi s-a parut o cifra uriasa. Mai apoi, lucrurile s-au precipitat si numarul de studenti a crescut la 15.000, masteranzi si doctoranzi, acest lucru dand dovada de faptul ca Politehnica este in continuare de interes. De aceea ii urez din toata inima: «Vivat, crescat, florat!»”.

Pe parcursul festivitatii au mai fost acordate trei premii de excelenta in cercetare. Acestea au fost inmanate de catre prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu cercetarea stiintifica. Premiul pentru cercetatorul cu cele mai bune performante in cercetarea stiintifica i-a fost acordat conf.univ.dr.ing. Gabriela Lisa, de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, premiul tanarul cercetator cu cele mai bune performante in cercetarea stiintifica i-a fost inmanat sefului de lucrari dr.ing. Lenuta Kloetzer, de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, iar premiul pentru grupul care a contribuit la atragerea celor mai multe fonduri pentru cercetare l-au primit prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, sef lucrari dr. ing. Codrin Donciu, prof. univ. dr. ing. Cristian Fosalau si conf. univ. dr. ing. Cristian Zet, de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata. „Locul pe care noi il ocupam in ierarhia universitatilor tehnice din tara, locul doi dupa din Bucuresti, se datoreaza si acestor colegi ai nostri, care sunt implicati in activitatea de cercetare si care, prin efortul lor, ne claseaza undeva sus”, a declarat prof.dr. Anghel Stanciu, presedintele Senatului.

Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodoriu a insistat, in discursul ei, asupra importantei pe care o au aceste rezultate pe care cercetatorii le-au obtinut pentru universitate. „Atunci cand am facut propunerea de a inmana aceste premii ne-am gandit ca, prin acestea, sa recunoastem performantele stiintifice ale colegilor nostri care de mai multi ani lucreaza in mod constant pentru a dezvolta directii de cercetare si grupuri de cercetare. Mai mult decat atat, in contextul ultimilor ani, cand finantarea nationala a programelor de cercetare a scazut constant, acest demers al universitatii noastre, care este o institutie de cercetare avansata si educatie, este absolut normal. Si nu in ultimul rand, acest grup de cercetare mai trebuie felicitat si pentru faptul ca a reusit sa atraga fonduri in valoare de 1.378.549 lei”, a declarat Carmen Teodosiu, prorector responsabil cu cercetarea stiintifica.

Acest eveniment respecta traditia din fiecare an a Universitatii TUIASI, si anume aceea de a premia cadrele didactice cu rezultate remarcabile in cercetare stiintifica si activitate didactica si se incadreaza in seria de manifestari care au scopul de a marca implinirea a 200 de ani de la infiintarea Scolii de Inginerie si Hotarnicie de catre Gheorghe Asachi si a 75 de ani de la inceperea cursurilor Scolii Politehnice Iesene.