Studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice care au cărți împrumutate de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași (BCU) și nerestituite la timp le pot returna pînă joi, 25 aprilie 2019, fără penalizări.

Activitatea „Săptămîna fără amenzi pentru publicațiile nerestituite la timp” a fost organizată și anul trecut în mai multe perioade, instituția recuperînd astfel sute de cărți, iar cititorii menajați de plata a aproximativ 15.000 de lei. „Vrem să aducem înapoi cărțile, pentru că împrumuturile întîrziate și neplătite înseamnă, de fapt, blocare și atunci scutirea aceasta este benefică pentru toată lumea, pentru că se întorc în număr mare cărțile întîrziate și se reia ciclul lor firesc de împrumut. Noi am introdus de anul trecut un sistem de alertă prin e-mail și asta a făcut să scadă numărul celor care erau pasibili de plata unei amenzi. Sper că în timp sistemul acesta de lucru, cu avertizare și cu informare periodică a cititorilor, va duce la situația ideală – să nu mai aibă nimeni cărți întîrziate”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Milică, director general BCU. Sistemul de alertă prin e-mail anunță cititorii cu cîteva zile înaite de termenul limită că trebuie să restituie cărțile. Cei care au pierdut sau au distrus cărțile trebuie să le înlocuiască cu alte exemplare identice.

Abonații BCU care nu restituie cărțile la timp sînt supuși prevederilor din regulamentul Bibliotecii, care spune că aceștia vor fi sancționați gradual. Amenzile încep de la 20 de lei pentru întîrzieri de o săptămînă, iar de la trei săptămîni în sus cresc la 30 de lei.

Sursă foto: bcu-iasi.ro