În perioada 9-13 noiembrie, Societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI) va derula, în mediul on-line, o campanie de promovare a donării de plasmă. Campania „Donează plasmă, fii erou!” face parte din proiectul „Donează Sînge, fii erou!” al SSMI și are ca scop oferirea de informații corecte cu privire la donarea de plasmă convalescentă, dar și de a îi îndemna pe bolnavii de COVID-19 care s-au vindecat să meargă la Centrul de Transfuzii din Iași pentru a dona plasma convalescentă.

„Pandemia ne-a arătat cît de deficitar este stocul permanent al Centrului de Transfuzii, stoc care este primul folosit în momentul unei urgențe. De asemenea, în această perioadă plasma convalescentă poate salva viața celor aflați în saloanele de ATI, luptînd din greu cu virusul. Credem că vom face față acestei pandemii? Desigur că împreună putem face tot ceea ce ne propunem”, a declarat Ioana Lipan, coordonator adjunct al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul SSMI.

Pentru a putea deveni donator de plasmă convalescentă este obligatoriu să vă fi vindecat de COVID -19 și să puteți dovedi acest lucru printr-o externare sau scrisoare medicală și un test RT-PCR negativ. Donarea poate avea loc în primele 14 zile de la vindecare. În cazul în care donatorul nu a fost internat, este necesară prezentarea unui document eliberat de direcțiile de sănătate publică județene în care să se ateste încetarea perioadei de izolare. Pentru persoanele ce se încadrează în această categorie, donarea poate avea loc în primele 28 de zile de la încheierea perioadei de izolare.

Donarea se poate face, în condiții de maximă siguranță, la Centrul de Transfuzii Iași, de pe strada Nicolae Bălcescu, de luni pînă vineri, în intervalul 7.30-13.30, cu o pauză de dezinfecție între 11.00 și 11.30.

Plasma este partea lichidă din sînge, care rămîne după ce se îndepărtează toate celulele albe și roșii, precum și tromobocitele. Plasma convalescentă conține anticorpii pe care sistemul imunitar al unei persoane care s-a vindecat i-a creat pentru a lupta cu virusul. Transfuzată la un pacient bolnav, poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare.

Sursă foto: www.facebook.com