Sute de studenți ieșeni pleacă anual prin programele de Work & Travel în țări precum Grecia, Spania, Franța, Islanda sau Marea Britanie. Cei mai mulți aleg însă Statele Unite ale Americii, țară pe care o văd mai greu accesibilă și unde speră să ajungă, uneori ani la rînd, folosindu-se de astfel de programe. Nu toate poveștile sînt însă de succes, pentru că, în timp ce unii tineri se întorc cu povești și niște bani puși deoparte sau gadget-uri noi, alții vin cu mîna în buzunar sau chiar cu datorii.

Aproape jumătate dintre studenții care pleacă o dată într-o țară străină cu Work & Travel aleg să repete experiența anul următor. „Avem şi unii care au terminat o facultate, al doilea master şi se mai înscriu la o facultate sau la un master pentru a putea pleca. Se poate face asta pînă la 30 de ani, asta e vîrsta maximă pentru program”, a declarat Andreea Năstasă, consultant recrutare US Travel.

Există numeroase poveşti de succes, cu studenţi care şi-au petrecut verile pe un alt continent, însă sînt şi cazuri în care aceştia se întorc acasă cu datorii, pentru că nu au reuşit să strîngă suficienţi bani pentru acoperirea tuturor costurilor pe care le presupune programul.

De regulă este nevoie de aproximativ 2.500 de dolari, sumă pe care cei mai mulţi dintre studenţi nu o au, astfel că trebuie să apeleze la bănci. Pentru a obţine creditul este nevoie de un membru al familiei care să garanteze pentru ei, de cîteva documente făcute de agenţie și care atestă faptul că studenţii sînt înscriși în program, o ofertă de muncă, un contract semnat cu agenţia, o chitanță care dovedește înscrierea în program, urmînd ca mai apoi să se obțină pînă la 3.000 de dolari.

Joburile cele mai căutate

De obicei studenţii nu sînt în căutarea unui job anume, ci le preferă pe cele mai bine plătite, iar acestea diferă de la un stat american la altul. „Cum la noi este salariul minim pe economie, la americani este minimum wage pe oră care se poate cîştiga. Pornește de la 7,25 cel mai mic și poate ajunge la 10-11 dolari pe oră”, a adăugat Georgiana Nădejde.

Însă la fel de importantă este şi aria acestor locuri de muncă, care variază de la restaurante, parcuri de distracţii, diferite magazine sau în hoteluri, deoarece la unele dintre ele se pot obţine bacşişuri mari. Circa 80% dintre studenţi optează pentru un job în serviciile de curaţenie din hoteluri sau locuinţe, fiind urmate de cele din restaurante sau alte locuri de muncă sezoniere.

În schimb este foarte important să fie un job acceptat de departamentul de stat american, care controlează întregul program, pentru că există și job-uri interzise, precum cele din cazinouri sau pentru companii private. Companiile trebuie să fie cunoscute şi să facă dovada faptului că au un anumit număr de angajaţi, situaţie ce permite dezvoltarea echipei cu studenţii proveniţi din toate colţurile lumii.

Al doilea loc de muncă

Mulţi participanţi la program sînt de părere ca au nevoie de două joburi pentru ca experienţa să merite din punct de vedere financiar. „Prima dată cînd am mers în State eram foarte încîntat de idee, însă această bucurie s-a năruit treptat fiindcă la locul de muncă nu mergeau lucrurile aşa cum mi-aş fi dorit, iar managerii erau destul de severi. Din acest motiv am ajuns sa schimb trei joburi în decurs de trei luni, fapt care nu mi-a permis să strîng suficienţi bani nici cît să îmi plătesc programul, aşa că m-am întors acasă cu datorii destul de mari”, a precizat Daniel Paicu, fost student la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, care s-a întors totuși și în anii ce au urmat, reușind să compenseze pentru eșecul inițial.

După ce se semnează contractul cu angajatorul, pentru schimbarea locului de muncă este percepută o taxă, care poate să difere de la o agenţie la alta. Din acest motiv studenţilor nu li se pare profitabil să îşi caute un alt job, iar de cele mai multe ori rămîn cu cele pe care le-au obţinut iniţial, chiar daca se poate întîmpla să nu aibă parte de cele mai bune condiţii.

Găsirea unui loc de muncă secundar depinde de gradul de cunoaştere al limbii engleze, însă este foarte important şi momentul în care tinerii ajung în Statele Unite. De regulă, cei care ajung în perioada 14 – 18 iunie au mai multe șanse să obțină un al doilea loc de muncă, deoarece atunci începe sezonul. Studenţii aflaţi în ani terminali ajung de obicei la începutul lunii iulie, cînd deja cele mai bune joburi au fost luate de alţii, iar angajatorii americani trebuie să aibă deja personalul bine pregătit pentru că se află în plin sezon.

Cînd studenţii nu sînt mulţumiţi de modul în care sînt trataţi la locul de muncă, pot lua legătura cu sponsorul şi astfel au posibilitatea de a-şi căuta un alt job într-o perioadă de zece zile. În caz contrar, se suspendă viza, iar studenţii trebuie să se întoarcă acasă.

Experienţe

Studenţii care au avut o experienţă plăcută în prima vară petrecută în Statele Unite, de cele mai multe ori o repetă şi în următorul an de facultate, chiar dacă există oricînd riscul de a apărea situaţii mai puţin plăcute.
„Majoritatea își închipuie că tărîmul american este mai special, mai diferit decît celelalte locuri de pe pămînt. Și eu am crezut același lucru, eram în transa acestui mit spus «American Dream». Am constatat cu bucurie că diferențele nu sînt atît de astronomice, oamenii muncesc, plătesc chirii și majoritatea au un trai decent, nu toți cheltuiesc mii de euro în Miami. Dar lăsînd la o parte acest mit, experiența a fost una frumoasă pe care aș recomanda-o fiecărui student”, a declarat Alberto Beresco, student în anul al II-lea la facultatea de Litere.
De multe ori pentru studenţi se întîmpla ca locul de muncă din Statele Unite să fie pentru prima dată cînd lucrează. Programul de lucru este considerat a fi cel mai mare inamic al celor plecaţi cu Work & Travel, deoarece managerii americani sînt exigenţi şi pun preţ pe punctualitate. Cine nu ajunge la timp se supune riscului de a fi trimis acasă în ziua respectivă sau chiar suspendat cîteva zile.

„Din păcate au loc foarte multe furturi. Am constatat că ruşii fură cel mai mult. Un prieten de al meu dormea în camera sa, iar cineva a intrat pe geam şi i-a luat portofelul şi laptopul, astfel că a rămas fără tot ce a adunat pînă atunci. Trebuie să ai grija cu cine stai în camera şi să nu ai încredere în toată lumea”, a declarat Daniel Paicu.

De asemenea, studenţii trebuie să fie pregătiţi si pentru eventualele probleme ce pot apărea pe parcurs, deoarece au existat situaţii în care se stabileşte un anumit job la plecarea din ţară, iar cînd tînărul ajunge în Statele Unite află că acel loc de muncă nu mai este disponibil.

Reprezentanţii agenţiilor consideră că față de alți ani, studenții sînt mai pretențioși, pentru că au văzut că programul este mai accesibil decît în anii trecuţi și atunci încep să pună condiții în legătură cu ce job să aibă, fapt care nu este permis.

Work & Travel rămîne in continuare o opțiune la care sute de studenți ieșeni apelează anual pentru a-și petrece vacanța de vară, în încercarea de a vizita o țară nouă și de a strînge ceva bani, mulți dintre aceștia ajungînd să lucreze în mai multe locuri în același timp pentru a-și acoperi costurile presupuse de program. Cu toate că reprezentanții agentiilor nu evidențiază şi părțile negative, acestea există şi fac parte din ceea ce studenții numesc uneori „visul american”.

de
Andreea-Loredana GRIGORUȚ
Emanuel GAVRIL

Sursa foto: radioiasi.ro