Miercuri, 8 noiembrie, începînd cu ora 19:00, iubitorii muzicii din Iași vor putea participa la un recital susținut la Ateneul Național din Iași de violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, alături de pianistul Horia Mihail. Evenimentul face parte din cea de-a 12-a ediție a Turneului „Vioara lui Enescu”.

Gabriel Croitoru este singurul violonist care a cîştigat, din 2008, în urma unui concurs organizat de Muzeul Național „George Enescu”, dreptul de folosinţă a viorii „Catedrala”, construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri. Instrumentul a aparţinut muzicianului George Enescu și are o semnificație aparte în istoria muzicii românești și internaționale.

„Elementele speciale ale acestui recital sînt prezența pe aceeași scenă a celor doi viloniști, tata și fiică – Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, a pianistului Horia Mihail și a celor două viori care i-au aparținut lui George Enescu – Guarneri del Gesù «Catedrala» şi Paul Kaul. Ambele instrumente au fost puse la dispoziție de Muzeul Naţional „George Enescu” în patrimoniul căruia se află. Proiectul «Vioara lui Enescu» a luat naștere acum 11 ani, în anul 2012, cînd violonistul Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail au susținut concerte în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României”, a declarat Ruxandra Ștefu, specialist relații publice la Ateneul Național Iași.

Născut în 1966, Gabriel Croitoru este considerat unul dintre cei mai importanți violoniști români. Este solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și a fost membru al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania„ din Cluj-Napoca. Este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București.

Sursă foto: www.icr.ro