Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, din Iasi (TUIasi) a semnat ieri, 23 octombrie a.c., un contract de colaborare cu Centric IT Solutions, sucursala ieseana a grupului Centric B.V., companie cu sediul central situat in Olanda. Cu prilejul intalnirii reprezentantilor celor doua institutii, cadrele didactice de la Facultatea de Automatica si Calculatoare a TUIasi au discutat si cu delegatii Universitatii Rotterdam, in vederea stabilirii unui program de colaborare academica. Intrevederea  a inceput la ora 10.00 in Sala de Consiliu a Facultatii de Automatica si Calculatoare.

Contractul de colaborare dintre TUIasi si Centric IT Solutions a prilejuit dialogul cu reprezentantii Universitatii olandeze, cu care lucreza in mod traditional compania IT. S-au adus, astfel, in discutie, posibilitatile de parteneriat pe proiecte educationale, de cercetare sau aplicative dintre cele doua unitati de invatamant.

Conf. dr. ing. Mihai Postolache, directorul Departamentului de Automatica si Informatica Aplicata de la TUIasi a mentionat ca „aceasta colaborare dintre facultatea noastra si Universitatea de Stiinte Aplicate din Rotterdam presupune un schimb de studenti, care sa aiba posibilitatea de a studia intr-o tara straina si sa asimileze cunostinte diferite de cele pe care le ofera facultatea la care sunt inscrisi. Problema intervine in cazul studentilor romani care pleaca in Olanda si carora nu li se echivaleaza creditele obtinute acolo, deoarece facultatea lor are o baza diferita de a noastra, axandu-se in acelasi timp si pe teorie si pe practica, avand proiecte semestriale care trebuie finalizate combinand teoria cu cercetarile si experimentele intreprinse”.

Despre sistemul educational olandez, conf.dr.ing. Mihai Postulache a mai explicat ca „cei din Olanda sunt axati mai mult pe partea de aplicatii si mai putin pe partea academica. Au proiecte pe care le incep chiar din primul an de studii, iar studentii invata sa rezolve activitatile din cadrul proiectelor respective. In felul acesta, propfesorii intentioneaza  sa ii obisnuiasca pe tineri cu modul in care vor lucra dupa ce vor termina facultatea. Dintre cei inscrisi, cam 40% raman, iar cei care renunta sunt indreptati spre alte directii. Au niste antrenori  care ii consiliaza, incearcand sa-i orienteze, sa le intretina interesul pentru domeniul lor de activitate.”

In acelasi timp, colaborarea dintre cele doua universitati implica si un schimb de experienta academic adresat cadrelor didactice. Acestea vor fi invitate sa predea pentru o saptamana in Olanda si, respectiv, Romania.

Alexandru Calota

Crina Virga