Elevi și profesori din toată țara sînt așteptați în perioada 21 – 25 aprilie 2018 în capitala Moldovei, cu ocazia proiectului „Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la universitățile ieșene”, organizat de cele cinci instituții de învățămînt superior, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași. Astfel, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) pregătesc o serie de evenimente dedicate elevilor din clasele IX-XII, avînd ca scop informarea acestora cu privire la opțiunile academice.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

La UAIC, în cele cinci zile, între orele 10.00 – 14.00, în Sala „Pașilor Pierduți”, elevii vor consulta ofertele academice ale celor 15 facultăți. Acolo vor fi prezenți studenți și profesori oferindu-le acestora răspunsuri la întrebările despre facultate.

Pentru a vedea cum decurg orele de curs, elevii vor participa la cursuri deschise și ateliere care îi pot ajuta să-și alegă facultatea. Pe lîngă acestea, vor avea acces la prelegeri pe teme de interes general: „Poveştile din poveşti: jocuri intertextuale în literatura contemporană” (sîmbătă, 21 aprilie – Facultatea de Litere), „(Bio)diversitatea lumii prin ochii unui biolog hoinar: prelegere despre maniera în care oamenii se raportează la biodiversitate în diferite zone ale globului” (sîmbătă, 21 aprilie – Facultatea de Biologie).

„Din ce am constatat pînă acum, numărul vizitatorilor este în creștere de la o ediție la alta. Noutatea de anul acesta constă în faptul că evenimentul este organizat în cadrul proiectului «Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la universitățile ieșene». În cele cinci zile, tinerii pot participa la diverse acțiuni interactive la facultăți, vizite în laboratoare, cursuri deschise din toate domeniile, jocuri sportive, tururi ghidate și prezentarea ofertei academice”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite UAIC.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași

La USAMV, Zilele Porților Deschise vor începe cu două zile mai devreme, deoarece în perioada 19 – 20 aprilie are loc „Simpozionul Științific al Studenților”. Aici vor fi prezenți studenți din toată țara și din Republica Moldova care își vor prezenta lucrările de cercetare, de licență, disertație sau chiar doctorat. Elevii pot lua și ei parte la aceste prezentări.

„Universitatea noastră a agreat foarte mult ideea de promovare a Iașului, a centrului unversitar și a activităților studențești. Cred că ar trebui ca fiecare domeniu didactic sau de cercetare să fie promovat în egală măsură indiferent de universitate. Pe lîngă toate activitățile, ne-am gîndit și la o zi dedicată studenților străini de la Facultatea de Medicină Veterinară, deoarece avem foarte mulți din Germania, Grecia, Israel și Franța. Elevii ce ne vor vizita vor interacționa cu ei și vor face schimb de informații nu numai în domeniul veterinar ci și în cel cultural. Dacă o să fie timpul necesar vom organiza și cîteva concursuri sportive, mă gîndesc aici la fotbal, volei mixt”, a declarat conf. dr. Vasile Stoleru, prorector responsabil cu activităţi sociale, studenţeşti şi relaţii cu alumni.

Tinerii vor participa la activități practice în laboratoarele de cercetare și vor determina unele substanțe din fructe sau reacția solului. De asemenea, aceștia pot participa la cursuri interactive alături de studenți și profesori.

Iubitorii de animale și plante vor vizita și desfășura activități practice alături de studenți în fermele universității: ferma zootehnică, ferma orticolă. Dacă este cazul, elevii vor vedea cum se seamănă, cum se îngrijesc animalele, cum se curăță sau taie copacii etc.

Universitatea va organiza vizite ghidate la Institutul de Cercetare pentru Agricultură și Mediu, iar vizitatorii au ocazia să participe împreună cu cercetătorii de acolo în cadrul unor activități de determinarea a unor elemente sau compuși din sol, plante etc.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Și la Universitatea Tehnică cei interesați pot alege dintr-o gamă largă de evenimente. În laboratoarele celor 11 facultăți TUIASI, tinerii vor asista la diverse experimente, vor vedea cum se folosește radarul, cum zboară dronele, vor descoperi avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale și vor putea vedea realizările studenților, de la mașini de Formula 1 pînă la rochii.

Universitatea va organiza și vizite ghidate în laboratoare și facultăți pentru ca elevii să se familiarizeze cu instituția.

Pentru cei interesați de oferta academică, membrii ligilor studențești vor fi prezenți între 21 – 25 aprilie în Sala „Pașilor Pierduți”, în Corpul A din Copou, cu standuri și prezentări între orele 10.00 – 14.00.

Universitatea Națională de Arte „Georghe Enescu” Iași

La UNAGE vor fi organizate ateliere pe teme precum „Poezia – arta mînuirii cuvîntului” (sîmbătă, 21 aprilie – Facultatea de Teatru), Workshop de Pictură Murală și Workshop Foto-Video la Facultatea de Arte Vizuale şi Design.

Tinerii vor avea ocazia să se înscrie la ateliere de ceramică organizate în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design. La aceste cursuri vor învăța cum să creeze un obiect din ceramică, familiarizîndu-se totodată cu materialele și tehnicile folosite. Atelierele au loc marți, 24 aprilie, și înscrierile se fac prin e-mail la adresa artamuralaiasi@yahoo.com. O grupă trebuie să fie formată din maxim zece studenți.

La workshop-ul de pictură murală participanții vor căpăta diferite cunoștințe specifice domeniului și vor experimenta practic etapele prin care se execută pictura în culorile acrilice pe zid.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

Cei ce vor vizita UMF vor avea ocazia să participe la ateliere ce se vor desfășura pe toată perioada proiectului la Facultatea de Farmacie, Facultatea de Medicină și cea de Bioinginerie Medicală, pe teme precum „Salvatorii de vieți” – Prim–ajutor şi resuscitare cardio-pulmonară de bază (duminică, 22 aprilie – Facultatea de Medicină), Pași de urmat pentru o carieră de succes, invitat psihologul Corina Dondas (sîmbătă, 21 aprilie).

În Aula Magna „George Emil Palade” se vor desfășura cursuri deschise pe domeniile bioingineriei, medicinei, medicinei dentare și farmaciei, cu o durată de 50 de minute.

Nu vor lipsi nici tururile ghidate la Muzeul de Anatomie și Muzeul de Istorie a Medicinei, Centrul de Inginerie Tisulară, Centrul de Fiziokinetoterapie și cele în laboratoarele universității.

„Cum legislația națională în domeniul educației a decis ca promovarea educației non-formale prin «Școala Altfel» să se desfășoare la libera alegere a fiecărei unități de învățământ, universităților le este dificil să asigure un proiect comun pentru toți elevii. Astfel, după consultări la nivelul tuturor celor cinci universități ieșene, s-a decis stabilirea unei singure perioade în care instituțiile de învățământ superior să își deschidă porțile către elevii din toată țara. Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» aderă cu bucurie la acest prim proiect comun al universităților publice împreună cu Primăria Iași. Sîntem convinși că acest proiect este primul pas spre o colaborare strînsă între universitățile ieșene și autoritățile locale”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Grupurile de elevi vor face vizite ghidate prin Iași pe „Traseul Universitar”. Cîte două autobuze vor circula la fiecare 70 – 80 de minute și vor opri in stații apropiate de instituțiile de învățămînt superior. Traseul va fi unul circular, un autobuz îndreptîndu-se spre Copou și celălalt spre zona Tudor Vladimirescu. Astfel, elevii vor putea vizita laboratoarele și muzeele universităților, Complexul „Titu Maiorescu”, Librăria-cafenea „Orest Tafrali”.

Programul întreg al „Zilelor Porților Deschise” se găsește pe site-urile celor cinci universități. Înscrierile se fac pe site pentru oricare activitate, iar elevii pot fi însoțiți de cadrele didactice. La toate activitățile participarea este gratuită.

Site-urile universităților: UAIC | TUIASI | UMF | USAMV | UNAGE

Sursă foto: tuiasi.ro