Vineri, 8 noiembrie 2019, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), încep Zilele Universității, manifestare de tradiție ce se va desfășura pînă pe 16 noiembrie. Ediția din acest an include evenimente festive dedicate împlinirii a 206 ani de cînd Gheorghe Asachi a organizat primele cursuri de inginerie cu predare în limba română. 

Ceremonia de deschidere va avea loc în Aula Magna „Carmen Sylva”, de la ora 10.00, în cadrul acesteia urmînd să aibă loc ceremonia de omagiere a lui Gheorghe Asachi. Seara, de la ora 18.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași se va pune în scenă piesa „8 Femei”, de Robert Thomas, în regia Irinei Popescu-Boieru, spectacol dedicat TUIASI.

„În fiecare an, sărbătoarea Politehnicii ieşene este dedicată în mod implicit părintelui nostru, Gheorghe Asachi. În acest an, festivităţile îl vor omagia în mod direct, căci în data de 12 noiembrie se împlinesc 150 de ani de cînd Asachi a plecat să creeze o şcoală de ingineri într-o altă lume, o lume care a devenit astfel mult mai bună. Interventia mea de la evenimentul de deschidere, din data de 8 noiembrie, în Aula Magna Carmen Sylva a Politehnicii ieșene, va fi construită în jurul unei ziceri pline de înţeles, mai ales astăzi, a lui Asachi: «O nație care a pierdut încrederea în sine, între toate altele este cea mai mizerabilă, pentru că a frînt bastonul pe care se putea răzima»”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Marți, 12 noiembrie, va avea loc la Iulius Mall vernisajul expoziției de fotografii „Studenția la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași”, cînd vor fi acordate premiile pentru cele șapte categorii („La școală”, „Viața în campus”, „Experiențe internaționale”, „Concursuri, tabere și Zilele Porților Deschise”, „Învăț și practic”, „Studenții, văzuți prin ochii profesorilor”, „Spiritul TUIAȘI”) ale concursului de fotografii dedicat studenților de la TUIASI. În total, vor fi 21 de distincții, cîte trei pentru fiecare categorie.

Pe 13 noiembrie, în Sala „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc cea de-a XI-a ediție a simpozionului „Istoria învățămîntului și științelor tehnice”, iar în următoarele două zile, la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, va avea loc Simpozionul Internațional GEOMAT 2019 – 7th Edition „Geomatics and new technologies of geospatial science”.

Premierea cercetării științifice din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, dar și decernarea titlurilor de „Profesor Emerit” și „Membru onorific al comunității academice” va avea loc vineri, 15 noiembrie, în cadrul aceluiași eveniment fiind omagiați și profesorii seniori. 

Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași se vor încheia sîmbătă, 16 noiembrie, cu tradiționalul concurs prin care studenții își pot descoperi universitatea, „Treasure Hunt”.

Ediția de anul trecut a Zilelor Universității a avut loc în perioada 6 – 19 noiembrie și a inclus un tîrg internațional de cariere în domeniul ingineriei, o expoziție fotografică pe tema „Marea Unire prin ochii presei de la 1918” și un eveniment omagial dedicat celor 100 de ani de la înființarea Asociației Generale a Inginerilor din Iași.

Sursă foto: radioiasi.ro