Știți acea senzație de cădere în gol, după care ne trezim brusc? Cam ăsta e sentimentul care se reia la fiecare început de lună a acestui an. Am avut o tentativă de al III-lea război mondial, în care toți experții în jocuri video s-au bătut cu consola în piept că ei ar face față pe front. Amazonul, care urma să devină o pagină ruptă dintr-o carte de istorie, și inevitabila pandemie.

Nu știu cum s-a reflectat istoria în acțiunile noastre, dar tind să cred că atunci cînd dinozaurii au văzut că spre ei vine o cometă primul gînd nu a fost să aibă stocul de hîrtie igienică asigurat. În altă ordine de idei, ne limităm la poporul nostru, care ar vota cu Covid-19 pentru că a adus Diaspora acasă. Ce a reușit să mai facă? A adus o panică de mult apusă sau de mult ascunsă în oameni și, cu multă apă la rădăcină, uite că a înflorit.

Unii români cred că acest virus a fost creat în mod artificial, în laborator. Vorbim despre o generație care s-a temut și de inteligența artificială, iar acum o folosește. Oamenii apreciază gradul de noutate care este în mod natural mai mare în cazul informațiilor false. Mai sunt cîteva conspirații mai ușor de crezut, dacă ele sunt plasate în grupuri de oameni panicați, cu acces redus la informații sau pur și simplu consumatori fără cunoștințe în ale internetului.

De la toate pancartele care stau doar întoarse, arătînd semnul „închis”, unii s-au resemnat la gîndul că nici serialele nu vor veni cu următorul sezon. Așa că orice anomalie a realității din acest an este un trailer pentru un nou serial de urmărit la știri.

Ce încerc să spun este că acum două luni nu părea că mai poți face ceva în legătură cu teama oamenilor, ci trebuie să-i lași să o consume sau să-i consume. În prezent pare că am învățat să trăim cu ea. Cum altfel să ne pună pe tavă Pentagonul că OZN-urile chiar există și asta să fie abia o știre pe a doua pagină de Google? Dacă ni s-a pus lacătul pe ușă la sub 100 de cazuri, iar după două luni în care nu am atins vîrful pandemiei, oamenii l-au dat singuri jos și au ieșit mai curajoși ca niciodată, înseamnă că există tratament și pentru panică sau doar încrederea în zicala că așa îți învingi frica.

Dacă gîndiți că nu ați trecut prin toate etapele panicii, vă recomand să nu credeți tot ce scrie pe soluțiile de dezinfectat, în special cele cu „distruge 99,9% din bacterii”. Matematic, e foarte greu să ajungi să ai erori mai mici de 2% așa că poate fi 100% sau 98%.

99% e doar o cifră de marketing.

Credit foto: pixabay.com