Daca 2008 ne-a lasat sa oftam dupa „Amurg” din seria Twilight sau sa punem mana pe cartea dupa care s-a facut ecranizarea la „Cititorul”, anul 2009 ne lasa sa ne gandim la sfarsitul lumii dupa filmul „2012” sau sa ne amuzam copios dupa Ice Age 3. Un an plin de filme bune si de continuari mult asteptate. De la filme de dragoste de mare succes, pe care sa le povestim colegelor de camera, pana la filme despre vremurile de altadata. Daca cei mici abia au asteptat „Aparitia dinozaurilor” sau „Harry Potter si Printul Semipur”, adolescentii s-au bucurat sa vada „Vrei sa te insori cu mine” sau „X-Men de la Origini: Wolverine”. Cele mai bune filme ale anului 2009 au adus multi oameni asteptand la usa cinematografelor.

Cinefilii si-au spus parerea

In iulie 2009, un minitop al filmelor anului arata cam asa ca primele locuri ar trebui ocupate de „Ice Age 3 – Epoca de gheata 3: Aparitia dinozaurilor (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs)”, „Inamicii publici (Public Enemies)” si „Marea mahmureala (The Hangover)” urmate de „Transformers 2 : Razbunarea celor invinsi (Transformers 2: Revenge of the Fallen)”, „Curtezana (Cheri)”, „Hannah Montana: Filmul (Hannah Montana: The Movie)”, „Numere fatale (Knowing)”, „Coco Chanel (Coco avant Chanel)”, „Fantomele fostelor iubite (Ghosts of Girlfriends Past)”, „Tarata in Iad (Drag Me to Hell)”, „Deasupra tuturor (Up)”, Cursa spre Witch Mountain (Race to Witch Mountain), „Politist, adjectiv (Intermediar)” , „Ingeri si Demoni (Angels & Demons)”, „Terminato – Salvarea (Terminator Salvation)”. Dar, sfarsitul anului nu a stat ascuns si a venit si el cu fimle noi, si din ce in ce mai interesante :„Avatar”, „ 2012”, „Saw VI” sau „Planet 51”. Satui de filmele din seria „Singur acasa”, reluate in fiecare an de Craciun, producatorii au adus pe marile ecrane „A Christmas Carol” sau „ Fred Claus”.

Preferatii la Oscar

Daca parerea cinefililor conteaza mai mult atunci cand cauti sa te uit la un film, adevaratii pasionati tin cont mai mult de nominalizarile la Oscar. Asa ca, dintre filmele amintite la Oscar, printre care si „The Curious Case of Benjamin Button”, „The Reader”, „Milk” „Frost/Nixon” sau „Slumdog Millionaire”(FOTO), Globul de Aur pentru cel mai bun film a fost inhatat de cel din urma.

Ultimele ganduri pentru Craciun

Nici romanii nu au stat mai departe, dupa ce in toamna, regizorul Cristian Mungiu a venit cu „Amintiri din Epoca de Aur”, pentru Craciun s-a pastrat filmul „HoHoHo”, cu Stefan Banica Jr. 2010 promite sa fie la fel de cinefil, a spus ca patreaza in traista un nou film din seria „Harry Potter”.

Alexandra Sandru