În această seară, la ora 18.00 are loc vernisajul expoziției „Invazie 68 Praga” semnată de Josef Koudelka. Ieșenii pot vizita pînă pe 30 mai, între ora 10.00 și 18.00, de luni pînă sîmbătă, expoziția aflată în holul central al Palatului Culturii din Iași. La deschiderea din această seară vor participa ES Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România, René Kubášek, directorul Centrului Ceh București, Stanislas Pierret, Consilier de cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței în România și director al Institutului Francez din Romania, și Karin Friesenbichler, reprezentantă Magnum Photos.

Josef Koudelka a fost martor al ocupării orașului Praga, fiind surprins de evenimentele de atunci. Acesta a capturat instantaneele în șapte zile din august 1968. Fotografiile sale au fost prezentate atît în Europa, cît și în America, iar în Cehia, la 20 de ani după invazia trupelor sovietice. „Aceasta este o serie dintre primele fotografii ale lui Josef. Timp de 16 ani acesta nu a dezvăluit că pozele îi aparțin pentru a-și proteja familia. Cu toate acestea imaginile au fost făcute publice, încă din 1969 în Statele Unite ale Americii. Lucrarea sa este considerată astăzi un clasic al fotoreportajului postbelic ”, a explicat Karin Friesenbichler.

Această expoziție se află pentru prima oară în România, fiind expusă întîi la București, în octombrie 2013, iar mai apoi la Timișoara și Sibiu. „Josef Koudelka a ținut ca lucrările sale să ajungă în România pentru că o vizitează încă din anii 60 și pentru că îi este recunoscător. La București acesta a mulțumit public românilor că nu au participat la ocuparea Cehiei din 1968, deși țara voastră făcea parte din țările care semnaseră tratatul de la Varșovia” a declarat Stanislas Pierret.

Organizatorii au ales inteționat această zi pentru deschidere, deoarece pe 9 mai sărbătorim Ziua Europei. „Am ales această zi deoarece acesta este un proiect european pentru că iată că sînt deja trei țări care colaborează: România, Cehia și Franța. De asemenea nu trebuie să pierdem din vedere actualitatea acesteia, dacă stăm să ne gîndim ce se întîmplă peste hotare, și nici să ignorăm faptul că această expoziție este un pas pe care Iașul îl face pentru a deveni Capitală Culturală Europeană” a adăugat reprezentantul Ambasadei Franței în România.

Expoziția este însoțită de un album, publicat în limba română în toamna anului trecut. Cu ocazia vernisajului, acest album poate fi achiziționat de la librăriile Librarium la preț redus.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Centrul Ceh București.

Surse foto: Think Outside The Box, Ehorussia, Modernism, BBC, Editura Art