Studenții cazați în Campusul „Tudor Vladimirescu”, din Iași vor plăti mai puțin pentru încălzire. După ce Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iași (TUIași) a achiziționat anul trecut două centrale de cogenerare pentru energia electrică și termică în valoare de 20 de milioane de lei, în luna februarie a.c. au fost primite aprobările de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. În prezent se testează noul sistem de încălzire.

„Acum marcăm o nouă etapă de modernizare a Universității noastre, iar cei cazați în cămine vor avea cheltuieli mai mici de întreținere datorită acestui sistem de încălzire. Universitatea noastră beneficiază, prin acest proiect, de cel mai modern sistem de încălzire din toată țara”, explică Bogdan Budeanu, director al Direcţiei de Servicii Studenţeşti de la TUIași.

Prin această metodă de asigurare a energiei termice se elimină pierderile energetice care apar pe parcursul rețelelor de transport, de la frurnizor, la consumator. Astfel, așa cum apare din prezentarea proiectului de reabilitare a Campusului „Tudor Vladimirescu”, căldura și energia electrică sînt produse în apropierea consumatorului, iar eficiența unei centrale de cogenerare este cu aproximativ 10% mai mare decît aceea a unei centrale clasice. De asemenea, acest procedeu reduce poluarea mediului, rezultată din gazele de ardere.

Punerea în funcțiune a acestor centrale reprezintă unul dintre obiectivele din Proiectul de reabilitare și modernizare a campusului „Tudor Vladimirescu”, început încă din anul 2009. Proiectul are o valoare de 15 milioane de euro și este realizat prin intermediul programelor europene. Pînă în prezent s-au reabilitat termic 12 cămine și s-au modernizat terenul de sport și cantina.

Sursă foto: Nova Apollonia