Joi, 8 mai a.c. în incinta corpului R al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași(UAIC) a avut loc prelegerea „Coaching Across Cultures – Leveraging Cultural Differences for Creativity, Unity and Purpose”, susținută de Philippe Rosinski, expert în domeniul gestionării comunicării interculturale în afaceri și leadership global. Evenimentul a făcut parte din programul conferinței DSEBA 2014, organizată de Școala Doctorală de Economie și Administrarea Afacerilor.

Philippe Rosinski, care a absolvit studii de economie în cadrul unui masterat la Stanford în Statele Unite ale Americii, a menționat că: „Mă aflu pentru prima dată în România și în Iași. Trăim într-o lume multiculturală. Diferențele între populații sunt văzute uneori ca o problemă, dar ele, de fapt, reprezintă bogăția unui popor. Există astfel unitate în diversitate”. Cei prezenți au fost instruiți în domeniul coaching-ului cultural în afaceri, aceștia intervenind pe parcursul prelegerii cu întrebări pentru invitat.

„Coaching-ul cultural implică arta de a facilita dezvoltarea potențialului uman și valorificarea acestuia în vederea atingerii obiectivelor propuse. Am văzut pe parcursul carierei că potențialul uman nu este utilizat la maximum.”, a completat invitatul.

DSC00680-001

DSC00677-001

DSC00674-001

Provocările în afaceri, din Africa pînă în Japonia

Philippe Rosinski le-a împărtășit celor prezenți experiențele dobîndite pe parcursul călătoriilor sale în calitate de manager în gestionarea diferențelor culturale în domeniul afacerilor. „Cei din Japonia se simt mai aproape de curentul vestic decît de valorile lor vechi. Cultura în sine este un fenomen de grup, o entitate dinamică. Valorile sînt diferite pentru fiecare popor. În Africa am avut impresia că timpul încetinește. Nu trebuie să judecăm valorile.”, a mai adăugat acesta.

Conferința DSEBA se află la cea de-a opta ediție și se desfășoară între 8 și 10 mai, a.c.. 82 de participanți vor asista la prelegerile și prezentările susținute de 12 doctoranzi. În deschidere, prof. univ. dr. Adriana Prodan, directorul Școlii Doctorale de Economie și Administrarea Afacerilor a precizat că „anul acesta, conferința a fost regîndită pentru a corespunde nevoilor studenților. Implicăm și diversitatea, datorită numeroaselor secțiuni care sunt abordate în temele doctoranzilor.” La eveniment a participat și decanul Facultății de Matematică din cadrul UAIC, prof. univ. dr. Ovidiu Cîrjă.