Astăzi, 8 aprilie, ora 11:00, a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza″ din Iaşi (UAIC) prima etapă a concursului internaţional de comunicare a ştiinţei FameLab. Evenimentul a avut loc în sala Ferdinand din Corpul A, iar juriul a fost format din Gabriel Ivan, coordonatorul concursului, prof. univ. dr. Daniel Condurache, în calitate de prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi″ din Iaşi (TUIAŞI) şi asist. univ. dr. Ionuţ Topală de la Facultăţii de Fizică. Acesta din urmă este cîştigătorul unei ediţii FameLab.

De asemenea, la deschidere a participat şi prorectorul prof. univ. dr. Carmen Creţu de la UAIC care a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestui concurs încadrat în Festivalul de Ştiinţă (Iași Science Festival). „Acest concurs se desfăşoară într-un cadru deosebit şi mă bucur să văd că încă mai există pasionaţi de ştiinţă. Science Lab este un nou concept care îşi propune să aducă laboratoarele de ştiinţe mai aproape de studenţi”, a precizat aceasta.

Mai mult decît atît, prorectorul a vorbit şi despre existenţa clubului IQ din Iaşi, un grup de tineri cu performanţe în domeniul ştiinţei care îşi are sediul în Corpul R al instituţiei de învăţămînt superior. „Mi- aş fi dorit să fie prezenţi şi cei de la Clubul IQ despre care nu mulţi ştiu, este o iniţiativă a părinţilor şi copiilor care vor să aibă un plan de activităţi. Iniţial, în acest grup au fost doar opt tineri olimpici din Iaşi care se considerau neglijaţi de ceilalţi studenţi şi îşi doreau o comunicare mai bună. Clubul îşi deschide porţile pentru toţi doritorii aşa că vă invit să vă înscrieţi, fiind sprijinit de comunitatea locală şi de cluburile Rotary din Iaşi”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Crețu.

Cu privire la iniţiativa British Council, managerul proiectului a vorbit despre desfăşurarea concursului la nivel internaţional. „FameLab a început în Marea Britanie tot în cadrul unui festival de ştiinţă. Din 2007, British Council a început să organizeze această competiţie, iar pînă acum doar Hong Kong şi Australia şi-au desemnat cîştigătorii pentru finala internaţională ce va avea loc în luna iunie. Mă bucur că Iaşul este o prezenţă constantă”, a declarat Gabriel Ivan.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre modul de desfăşurare al concursului, subliniind cele mai importante calităţi pe care un aspirant trebuie să le deţină. „Prezentarea are drept scop aplicarea ştiinţei, a lucrurilor teoretice. Concurenţii cei mai buni trebuie să fie expresivi prin carsimă, limbaj al corpului, să facă ştiinţa mai atrăgătoare chiar şi fără recuzită″, a mai spus acesta.

În cadrul întîlnirii, cîştigătorul FameLab le-a împărtăşit tinerilor cîteva lucruri din experienţa sa. „Este un eveniment care schimbă atitudinea unui om de ştiinţă. Aş fi vrut să văd oameni şi de la Facultatea de Medicină sau Ştiinţe Agronomice. Pot doar să vă spun că simpla participare vă schimbă″, a menţionat asist. univ. dr. Ionuţ Topală.

Participanţii, nouă la număr, cu precădere de la Facultăţile de Fizică şi Informatică, au avut la dispoziţie trei minute în care au abordat teme precum teoria formării universului, fenomenul de dispersie a luminii numit curcubeu, antibioticile viitorului, imprimante 3D sau modul de funcţionare al motorului Google. Criteriile de jurizare au constat în acurateţea ştiinţifică, calitatea comunicării, claritatea în exprimare şi modul de captare a atenţiei publicului.

La finalul concursului au fost desemnaţi trei cîştigători, locul patru fiind rezervă, ce vor beneficia de training în domeniul comunicării ştiinţei. Acesta va fi susţinut, în zilele de 10-11 mai, de experţi din Marea Britanie şi Romania la Bucureşti. Principalul cîştigător de astăzi este Bogdan Gheorghiu, student la Facultatea de Fizică UAIC.

Cursul de pregătire va cuprinde teme cum ar fi jurnalismul de ştiinţă, tehnici de prezentare în faţa publicului sau exemple de bună practică în domeniul promovării rezultatelor cercetării ştiinţifice pentru publicul larg.

Cîştigătorul finalei de la Bucureşti va reprezenta ţara în finala internaţională, care va avea loc în Marea Britanie în perioada 3-8 iunie.
Evenimentul se află la cea de a şaptea ediţie şi a fost organizat de British Council şi UAIC, în cadrul Iaşi Science Festival.