Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (UAIC), a organziat joi, 26 februarie a.c., ora 17.00, la librăria „Orest Tafrali”, lansarea a patru noi apariţii editoriale. Acestea au fost „Filosofia lui Tolstoi” de Vasile Harea, „Rapoarte diplomatice ruse din România 1888-1898” editat de Flavius Solomon, Adrian-Bogdan Ceobanu, Andrei Cuşco și Grigorii Şkundin, „Publicistică – volumul III (1910-1916)” de C. Stere şi „Scrisori din Basarabia” de Ivan Aksakov.

Evenimentul s-a desfăşurat sub egida „Cultură fără frontiere”, fapt sugerat şi de titlurile cărţilor, iar printre invitaţi s-au numărat prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoişie, directorul Editurii UAIC; prof. univ. dr. Sorina Bălănescu, prof. univ. dr. Livia Cotorcea şi prof. univ. dr. Leonte Ivanov, specialişti în cadrul catedrei de Slavistică a Facultăţii de Litere UAIC; prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române şi Flavius Solomon, cercet. şt. gr. II al aceleiași instituții.

În discursurile lor, invitații au încercat să trezească apetitul publicului de a citi cărţile propuse. Pentru început, directorul Editurii i-a salutat pe cei prezenţi, mulţumind pe această cale autorilor şi celor care au îngrijit publicaţiile pentru efortul depus. „Ceea ce aducem astăzi în faţa publicului ieşean reprezintă patru contribuţii solide la istoria culturii şi locale, şi naţionale, şi într-un fel transnaţionale. Patru cărţi în care Editura a investit multă energie şi mult angajament”, a declarat prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoişie, directorul Editurii UAIC. De asemenea acesta a precizat că trei dintre cărţi au beneficiat de un sprijin substanţial din partea Primăriei Iaşi.

„Vasile Harea şi liniştea lui grăitoare”

Prof. univ. dr. Sorina Bălănescu prezentat în continuare volumul „Filosofia lui Tolstoi”, carte semnată de profesorul Vasile Harea şi îngrijită de prof. univ. dr. Livia Cotorcea. Prezentarea publicaţiei a avut trei direcţii importante: destinul cărţii, demersul editorial al profesorului Vasile Harea şi geniul lui Tolstoi.

„Faptul că după 74 de ani cartea lui Vasile Harea reînvie este o reuşită. Volumul ar fi avut parte de o fatalitate păguboasă dacă nu ar fi fost evenimentul de astăzi. Acesta exista în Iaşi într-un singur exemplar şi acela decopertat, fiind publicat în 1944, dar nu a ajuns nici în librării, nici în şcoli. Fraza din această carte este crudă şi impresionează prin limpezime şi scurteţe”, a declarat prof. univ. dr. Sorina Bălănescu.

Publicaţia are la bază o bibliografie vastă care, după cum a presuspus prof. univ. dr. Livia Cotorcea, a fost obţinută de autor în perioada în care studia în Franţa, de unde şi multitudinea de note de subsol. „A fost o carte grea, dar am primit tot sprijunul şi înţelegerea pentru complicaţiile pe care le presupunea acesta, mă refer la ceea ce îmi doream să schimb ca manieră ortografică sau de limbaj. Profesorul Harea, de unde este cred că se bucură”, a adăugat prof. univ. dr. Livia Cotorcea.

Despre truiunghiul dezechilibrat: România, Rusia şi Basarabia

Despre volumul „Rapoarte diplomatice ruse din România 1888-1898” a vorbit prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”. „Această lucrare o susţin şi o recomand prin faptul că deşi include rapoarte diplomatice, prezintă o importanţă deosebită pentru a înţelege fabulosul rusesc de la marginea noastră, pe care noi nu prea îl cunoaştem. Rusia s-a deschis mai mult sub raport cultural, decît politic. Poate la fel de fabuloasă ca literatura este diplomaţia rusă. Aceasta este o diplomaţie atît de sofisticată, de manievrată, încît practic a ţinut în şah celelate entităţi de putere”, a declarat acesta.

Prof. univ. dr. Leonte Ivanov a prezentat demersul care a stat la baza publicării volumului „Scrisori din Basarabia” de Ivan Aksakov. Cartea este alcătuită din 14 scrisori ample ale lui Ivan Aksakov şi reprezintă un jurnal de călătorie al acestuia în Basarabia, în perioada noiembrie – decembrie 1848.

„Ne-au atras atenţia aceste scrisori în primul rînd prin importanţa lor documentară, prin faptul că un călător avizat, pasionat de a cunoaşte zone mai puţin fecventate, ajunge în Basarabia într-o regiune nu de mult alipită Imperiului. Acesta face o descriere pentru cei de acasă a acestui ţinut, considerat de tatăl lui Ivan Aksakov o nouă Americă, tocmai pentru că nu cunoştea nimic despre Basarabia”, a susţinut prof.u niv. dr. Leonte Ivanov.

Volumul al III-lea al publicisticii lui Constantin Stere a fost prezentat de Flavius Solomon, cercet. şt. gr. II la Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”. „Constantin Stere reprezintă repere importante pentru triunghiul dezechilibrat: Rusia-România-Basarabia. Volumul ar trebui citit pentru că prezintă discursurile lui Stere din Parlament, articolele lui din ziare, care ne ajută să înţelegem ce a însemnat istoria României în anii 1910-1916”, a declarat acesta.

Evenimetul a avut loc în contextul în care anul acesta Editura UAIC împlineşte 25 de ani de la înființare.