Astăzi, 15 martie, de la ora 15.00, în cadrul Tîrgului de Carte Librex 2014, a avut loc lansarea Atlasului Electoral al României, publicat la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Evenimentul a avut loc în incinta Palas Mall și i-a avut drept invitați pe prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Dumitru Oprea, cercet. st. dr. Liviu Brătescu, asist. univ. dr. Silviu Petru Grecu și pe prof. unic. dr. Andrei Hoișie, directorul editurii.

Cartea a fost editată pe parcursul a cinci ani și cuprinde o analiză a politicului românesc din perioada 1990 – 2009, realizată la inițiativa directorului Bibliotecii Central Universitare din Iași (BCU) . Atlasul este structurat pe capitole și cuprinde teme precum viața politică românească în trecut și prezent, o analiză de reprezentare a formelor politice, ruptura dintre actorii politici și alegători sau sociologia votului.

„Este o carte eveniment pentru Editura Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași deoarece nu de multe ori edităm asemenea opere masive. Scopul acestui produs este de a valorifica producția intelectuală prin capacitatea de tipărire și volumul de muncă depus cu toți autorii. Sper ca teoreticienii și practicienii vor ști să o folosească”.

Invitații le-au vorbit celor prezenți despre munca depusă pentru realizarea acestui atlas și despre așteptările pe care le au odată cu lansarea. „Este o carte eveniment pentru Editura Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași deoarece nu de multe ori edităm asemenea opere masive. Scopul acestui produs este de a valorifica producția intelectuală prin capacitatea de tipărire și volumul de muncă depus cu toți autorii. Sper ca teoreticienii și practicienii vor ști să o folosească”, a precizat prof. univ. dr. Andrei Hoișie.

Unul dintre autorii volumului a precizat că ideea realizării acestei cărți s-a născut cu 15 ani în urmă, cînd rectorul la UAIC era prof. univ. dr. Dumitru Oprea.  „Am început cu baza de date, la noi multe au fost distruse dar am reușit să recuperăm cu ajutorul altor centre universitare din Cluj sau București care au colaborat cu noi. Creația cuprinde mult text, analize și hărți ce se completează armonios. Este un atlas istoric și va fi și mai istoric cu cît ne îndepărtăm de perioada actuală”, a precizat Corneliu Iațu, coordonatorul volumului.

„Iată că politica este grea, mai ales alegerile politice. Pînă și cartea are aproximativ 8 kilograme, ceea ce reflectă munca depusă de toți cercetătorii.”

Conducerea universității a ținut să mulțumească celor implicați și editurii, subliniind importanța diversității și a pluralismului politic. „Sînt onorat să asist la un asemenea eveniment. Iată că politica este grea, mai ales alegerile politice. Pînă și cartea are aproximativ 8 kilograme, ceea ce reflectă munca depusă de toți cercetătorii. Mă bucur că universitatea noastră are asemenea oameni vrednici, asta este bucuria mea zilnică, să văd profesori și studenți deopotrivă care sînt vrednici să reprezinte instituția”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan.

Un alt subiect de discuție a fost publicul țintă pe care acest atlas ar trebui să îl aibă, ținînd cont de tematica exclusiv politică. „Este o lucrare de istorie, o lucrare ce nu vine cu certitudini, ci cu provocări,  structurată pe trei segmente:  istoric, georgrafic și sociologic. Ne-am dorit ca cititorii să reflecteze asupra două întrebări, și anume, cît de pregătiți sîntem în general să votăm, avînd o minimă cultură politică și dacă am înteles că o democrație înseamnă pluralism. Acest manual este bun pentru oamenii politici, dar nu cred că va fi citit de ei, ci mai degrabă de către istorici, analiști și cercetători, chiar și în rîndul studenților noștri”, a precizat cercet. șt. dr.  Liviu Brătescu.

Evenimentul a fost organizat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în parteneriat cu UAIC și Institutul de Istorie  „A. D. Xenopol” din Iași.